Liga prvaka
0

FOTO+VIDEO / Real Madrid i Borussia Dortmund u četvrtfinalu

Piše: D. B.
Detalj sa utakmice Manchester United - Real Madrid (Foto: AFP)
Večeras su odigrana dva uzvratna susreta osmine finala Lige prvaka, a sastali su se Manchester United i Real Madrid te Borussia Dortmund i Shakhtar Donetsk. U četvrtfinale su se plasirali Borussia Dortmund i Real Madrid.

Manchester United - Real Madrid (1:1) 1:2

Utakmica na Old Traffordu je počela opreznom igrom na obje strane. U 4. minuti je Ronaldo, koji je prvi put na ovom stadionu od prelaska iz Manchester Uniteda u Real Madrid 2009. godine, izveo slobodan udarac, ali je lopta pogodila živi zid. Igrala se 11. minuta kada su gosti imali prvu ozbiljniju priliku preko Higuaina, koji je šutirao neprecizno.

Sjajnu šansu za gol je United propustio u 21. minuti. Prvo je Vidić pogodio stativu Lopezovog gola, a potom je Welbeck neobjašnjivo promašio čist zicer za vodstvo svog tima. Četiri minute kasnije je Welbeckov udarac izblokirala odbrana Reala. U sljedećem napadu na drugoj strani je zaprijetio Ronaldo, ali veće opasnosti po gol Uniteda nije bilo. Potom je do pogotka za United pokušao doći Nani, ali je mreža Reala ostala netaknuta.

Potom su uslijedile dvije prilike za Madriđane, a propustili su ih Khedira u 30. te Higuain u 32. minuti. Dvije minute kasnije je United imao još jednu sjajnu priliku preko Van Persieaja, no, Holanđanin nije pogodio. Nakon kornera je minut kasnije glavom uputio udarac Vidić, a lopta je prošla pored gola gostiju iz Madrida. U finišu je neprecizno šutirao Ronaldo. Prvo poluvrijeme, u kojem je Manchester United bio nešto bolji protivnik na terenu, završeno je bez pogodaka.

Početak drugog poluvremena je obilježio pogodak za Manchester United. Nani se u 48. minuti poigrao s odbranom Reala, uputio loptu u peterac, a Sergio Ramos ju je nespretnom reakcijom pospremio u vlastitu mrežu. Madriđani su se brzo oporavili nakon primljenog pogotka pa su kreirali novu priliku za gol preko Ronalda koji ipak nije pogodio.

U 57. minuti je United ostao bez Nanija koji je dobio crveni karton zbog prekršaja. Sudija Cakir je možda i prestrogo kaznio nogometaša domaćih. Dvije minute nakon toga je šutirao Kaka ka golu De Gee, ali bez uspjeha. Igrala se 62. minuta kada se Ramos mogao iskupiti za autogol, ali njegov udarac glavom nije pronašao put do Unitedove mreže.

Nakon crvenog kartona Nanija, United je teško dolazio do prilika, a jednu je u 64. minuti propustio Van Persie. S druge strane Real je bivao sve opasniji. Modrić je u igru umjesto Arbeloe ušao u 59. minuti, a u 66. je sjajnim pogotkom donio izjednačenje Realu.


Manchester United - Real Madrid 66 Gol de... by realmadridplay

Samo tri minute kasnije na Old Traffordu se dogodio potpuni preokret. Higuain je asistirao Ronaldu koji je pogodio mrežu svog bivšeg kluba i donio prednost Madriđanima od 2:1.


Manchester United vs Real Madrid 1:2 Ronaldo by UCL2410

Do kraja susreta su prilike za United propustili Carrick i Van Persie, dok je Kaka na drugoj strani pogodio stativu u samom finišu susreta. Rezultat je ostao nepromijenjen iako su Madriđani imali još nekoliko prilika uključujući šut Ronalda u 90. minuti. Real je slavio rezultatom 2:1 i tako se plasirao u četvrtfinale Lige prvaka.

Borussia Dortmund - Shakhtar Donetsk (2:2) 3:0

U susretu Borussije Dortmunda i Shakhtara prvu priliku su imali domaći u 3. minuti. Lewandowski je šutirao, a njegov udarac je izblokiran. Isti je igrač pokušao devet minuta kasnije, ali promjene rezultata nije bilo. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Bender u 18. minuti utakmice. Gosti su do prve izgledne šanse stigli u 25. minuti, no, udarac Fernandinha je izblokiran.

Bolju igru na svom terenu Borussia je krunisala golom u 31. minuti. Nakon asistencije Gotzea, pogodak je postigao Santana. Četiri minute kasnije je neprecizan bio Reus u redovima domaćih.

U 37. minuti utakmice Dortmund je poveo s 2:0, asistenciju je upisao Lewandowski, a pogodak Gotze. Lewandowski je četiri minute kasnije mogao povisiti vodstvo svog tima, ali nije bio precizan. U samom finišu su gosti iz Donetska propustili dvije prilike preko Piszczeka i Kuchera. Na odmor se otišlo pri rezultatu 2:0 u korist Dortmunda.

U drugom poluvremenu su prvi zaprijetili gosti preko Douglasa, koji je šutirao neprecizno. Uslijedio je i pokušaj Mkhitaryana, ali gola za ukrajinski tim nije bilo. Na napada gostiju ubrzo su odgovorili domaći. Prilike su u 52. i 56. minuti propustili Reus i Gotze.

Svoju dominaciju u ovom susretu domaći su dokazali trećim golom, a strijelac je u 59. minuti bio Blaszczykowski.


Dortmund 3-0 Shakhtar (Gol de Błaszczykowski... by DaniDV

Napadi Dortmunda su se nastavili, a Gotze je propustio šansu u 64. minuti. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Grosskreutz, koji je neprecizno šutirao u 74. minuti susreta. Na drugoj strani je u 83. minuti šutirao Adriano, ali Shakhtar nije mogao ni do počasnog gola. Utakmica je završena rezultatom 3:0 u korist Dortmunda, ekipe koja se zasluženo plasirala u četvrtfinale Lige prvaka.