"Navijaj za toleranciju"
2

UNICEF i FK Željezničar zajedno protiv nasilja među navijačima

Piše: Adnan Učambarlić
Florence Bauer (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
UNICEF BiH i Fudbalski klub Željezničar potpisali su ugovor o partnerstvu u sprečavanju nasilja i promociji tolerancije u kampanji "Navijaj za toleranciju". Željezničar će dati dio svog medijskog i oglasnog prostora za plasiranje poruka kampanje na svakoj utakmici u BH Telecom Premier ligi i Kupu BiH na stadionu Grbavica, tokom ovogodišnje sezone, a zajedno sa UNICEF-om će koordinirati medijske aktivnosti.

"Pridružili smo se porodici respektabilnih svjetskih sportskih kolektiva koji podržavaju UNICEF i na to smo veoma ponosni. UNICEF shvatamo kao strateškog partnera s kojim ćemo imati blisku saradnju", izjavio je Dželaludin Muharemović, direktor Željezničara.

Predstavnica UNICEF-a za BiH, Florence Bauer, navela je kako je ova konferencija za medije prva u novom uredu, a odvija se zbog promocije tolerancije i prevencije nasilja među navijačima.

"Nasilje je nešto što se može desiti svuda i očigledno je veoma loša stvar za razvoj djece i društva u cjelini. Nemamo previše podataka o prisustvu nasilja, ali najnoviji pokazuju kako je više od polovine djece bilo izloženo nekoj vrsti disciplinskog nasilja. Drago mi je zbog ovog partnerstva, jer je fudbal omiljen i fudbaleri su uzor svima, a posebno mladima. Svi znamo da je sport važan mehanizam kojim se mogu prenijeti važne poruke mladima", izjavila je Bauer na konferenciji za medije.

Cilj je društvo sa manje nasilja

"Mi u klubu znamo da ova saradnja nije mogla doći preko noći. Imamo zajedničke ciljeve i nadamo se dugoj saradnji. Želimo mnogo toga naučiti od UNICEF-a i želimo da naši navijači budu dio toga. Stvarna svrha našeg kluba je da usmjeri energiju. Sada imamo i globalnog partnera koji ima sličnu misiju i zajednički nam je cilj da imamo društvo sa puno manje nasilja nego danas", izjavio je Amar Osim, šef stručnog štaba i menadžer Željezničara.

Kapiten Željezničara, Muamer Svraka, objasnio je kako UNICEF u njemu budi "pomiješane emocije" i podsjeća ga na rat i UNICEF-ove školske sveske. "Kao kapiten ću imati obavezu da prenesem vrijednosti UNICEF-a na svoje saigrače, naše juniore i kadete, te svojim odnosom prema sportskim protivnicima učinim da utakmice FK Željezničar budu pravi sportski praznici", izjavio je Svraka.

Bauer je objasnila kako će se ovo partnerstvo bazirati uglavnom na promociji određenih poruka koje treba prenijeti mladima i navijačima, a oba partnera će uložiti vlastita sredstva za materijale putem kojih će se prenositi poruke.

Same poruke nisu dovoljne

"Mi smo otvoreni ka svima koji žele promovirati iste ciljeve kao i mi. Bilo koja institucija koja je predana i radi na istim ciljevima može biti naš partner", izjavila je Bauer i dodala kako će se poruke prenositi na različite načine, od natpisa na dresovima, pa do plakata te da će kroz utakmice najlakše doprijeti do onih kojima su poruke upućene.

"Same poruke, naravno, nisu dovoljne, radimo na tome i na druge načine u saradnji sa brojnim nevladinim organizacijama i centrima za socijalni rad", rekla je Bauer.

"Prvi plakati moći će se vidjeti već danas, a sutra će izaći i majice sa natpisima. Imat ćemo i baner na stadionu i na taj način ćemo lagano početi širiti poruke. 'Navijaj za toleranciju' je glavni slogan kojim ćemo se voditi, a vremenom ćemo imati i određene projekte kojima ćemo širiti našu poruku", izjavio je za Klix.ba Nermin Numić, konsultant za marketing FK Željezničar.