Nogomet
15

Unaprijeđeni uslovi za navijače, igrače i novinare na stadionu "Asim Ferhatović Hase"

Klix.ba
U sklopu projekta "Unapređenje infrastrukture na stadionima Premijer lige BiH", čiji nosilac aplikacije prema Nogometnog/Fudbalskom Savezu Bosne i Hercegovine i UEFA-i je Fudbalski klub Sarajevo, u proteklim sedmicama poboljšani su uslovi za gledaoce, novinare i fudbalere na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Nakon realizacije projekta, poboljšano je nekoliko segmenata najvećeg bosanskohercegovačkog stadiona.

"Završeno je sve ono što je bilo potrebno kako bi Olimpijski stadion 'Asim Ferhatović Hase' zadovoljio uslove za 3. kategoriju stadiona. Fokus radova bio je na mokrim čvorovima, gdje su radovi urađeni na tribinama 'Sjever Vedran Puljić', Istok i Zapad. Također, poboljšani su uslovi za medije i uspostavljena je pokretna ambulanta. Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine preuzeo je na sebe radove na instaliranju sistema navodnjavanja, a što se tiče stadiona, kriteriji za 3. kategoriju su zadovoljeni u potpunosti, te odigravanje utakmica, koje zahtijevaju pomenutu kategoriju stadiona, neće biti upitno", kazala je direktorica Centra za sport i rekreaciju Sarajevo, Jasmina Polić.

"U sklopu radova na Olimpijskom stadionu 'Asim Ferhatović Hase', poboljašni su uslovi za medije, u smislu uspostavljanja mix zone, mix studija, studija za TV. Pored toga, i pomenutih završetaka na mokrim čvorovima, urađena je numeracija stolica i redova na tribinama. Označeni su ulazi na stadion, te obilježeni evakuacijski putevi. Također, zamijenjen je određen kontingent sijalica na reflektorima, a postavljen je i sistem za navodnjavanje terena, što će dodatno poboljšati travnjak Koševa", dodao je Muhamed Alaim iz CSR-a.

Postavljanje i ispravno funkcionisanje mokrih čvorova na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" omogućit će bolje uslove za navijače bordo kluba, koji bodre svoj klub na domaćim utakmicama Sarajeva.

Svakako, vrijedi spomenuti i da su od nedavno i poboljšani uslovi za mlađe kategorije bordo kluba. Prije nekoliko mjeseci, Fudbalski klub Sarajevo, uspješno je okončao radove na saniranju i renoviranju svlačionica za polaznike Akademije, Omladinskog pogona i Škole fudbala "Asim Ferhatović Hase".

"Veseli nas svako poboljšanje uslova, kako za navijače, tako i za igrače na stadionu Koševo. Fudbalski klub Sarajevo nosilac je aplikacije za projekat unapređenja infrastrukture na stadionima u Premijer ligi BiH, a on je realizovan uz podršku Općine Centar, UEFA-e i Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine", kazao je generalni direktor FK Sarajevo Dino Selimović, dodavši:

"Svakako da glavni grad Bosne i Hercegovine zaslužuje da ima jedan moderan, nacionalni stadion, te ćemo iz FK Sarajevo sigurno dati punu podršku svim projektima koji će ići u tom pravcu. Upoznati smo sa projektom rekonstrukcije Olimpijskog stadiona 'Asim Ferhatović Hase', kao i sa postojanjem interesa investitora, te se nadamo da će već iduće godine biti napravljeni prvi konkretni koraci."

Pored Fudbalskog kluba Sarajevo, još 21 klub iz naše države uzeo je učešće u projektu "Unapređenje infrastrukture na stadionima Premijer lige BiH".

"Projekat, čiji je inicijator Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine omogućiti će 21 klubu, odnosno 21 stadionu, unapređenje infrastrukture. Količina sredstava za unapređenje određuje se u zavisnosti od učešća klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u posljednje četiri godine. Što se tiče stadiona Koševo, ukupna vrijednost realizovanih poslova iznosi oko 300.000 KM, a sredstva kroz projekat realizuje klub, u saradnji sa lokalnom zajednicom", kazao je Nihad Hodžić iz NFSBiH.

Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" svoje kapije ponovo će otvoriti narednog vikenda, kada Fudbalski klub Sarajevo, u sklopu 12. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine, dočekuje Radnik iz Bijeljine.