Kvalifikacije za SP
0

Ukrajina pobijedila Englesku!

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Pobjeda Ukrajine protiv Engleske 1-0 u Dnjipropetrovsku u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo praktički je eliminirala Hrvatsku iz utrke za dodatne kvalifikacije.

Izbornik Engleske Fabio Capello najavljivao je nastavak maksimalnog učinka njegove vrste u šestoj kvalifikacijskoj skupini za SP. Održao je obećanje i na travnjak je izveo najjaču postavu. Međutim, njegovi odabranici nisu uspjeli osvojiti niti jedan bod, koji bi Hrvatskoj omogućio da sama odlučuje o svojoj sudbini.

Najgori mogući scenarij za Hrvatsku dogodio se u 13. minuti. Milevskij je pobjegao Ferdinandu, a onda ga je golman Engleske Robert Green oborio u kaznenom prostoru. Sudac Skomina opravdano je dosudio jedanaesterac za domaćine i Greenu pokazao crveni karton. Igru je napustio Lennon, a na vrata Engleske stao je veteran David James. Kazneni udarac izveo je Ševčenko, prevario je Jamesa, ali je njegov udarac pogodio samo vanjski dio vratnice!

No, Ukrajinci su nastavili pritiskati Englesku, te su do zasluženog vodstva stigli u 29. minuti, kada se lopta odbila do Sergija Nazarenka koji je snažno tukao lijevom nogom iz daljine, lopta je malo zakačila Ashleyja Colea i promijenila smjer, prevarila Jamesa i odsjela u mreži za 1-0.

Engleska je prvu pravu priliku složila u 33. minuti, kada je Lampard iz izgledne situacije tukao malo pored vratnice.

U drugom poluvremenu je Engleska preuzela inicijativu, dok se Ukrajina orijentirala na čuvanje svog gola i kontranapade. Dva puta je David James bravurozno intervenirao, u 54. minuti kada je Rakicki opalio bombu lijevom nogom iz velike daljine, ali je James obranio s desnom rukom, te u 80. minuti, kada je Jarmolenko izbio potpuno sam pred golmana Portsmoutha, koji je obranivši lijevom nogom spasio povećanje vodstva Ukrajine.

Engleska je najbolju priliku propustila u 60. minuti. Rooney je idealno poslužio Lamparda koji je umjesto udarca iz prve u jako dobroj poziciji napravio ''potez više'' i upropastio šansu. Srca su brže zakucala i u 90. minuti kada je iz daljine pokušao Rooney, ali je njegov udarac otišao pored gola.

U utakmici za prestiž, Bjelorusija je u Brestu pobijedila Kazahstan s 4-0. Kalačev je bio dvostruki strijelac za domaćine, u 69. i trećoj minuti sudačke nadoknade, dok su po jedan gol zabili Bordačev u 23. i Kovel u 86. minuti.

Hrvatska će u srijedu u Astani gotovati kod Kazahstana, a Ukrajina će u La Velli gostovati kod Andore, koja je u dosadašnjih devet utakmica ubilježila isto toliko poraza, uz ukupnu gol razliku 3-33. Jedini scenarij koji Hrvatsku vodi u dodatne kvalifikacije je pobjeda Bilićevih odabranika u Astani i barem jedan bod koji bi Andora trebala osvojiti protiv Ukrajine.

Engleska će kvalifikacijski ciklus zaključiti dvobojem na Wembleyju protiv Bjelorusije.

 

Kvalifikacije za SP, skupina 6:

Ukrajina – Engleska 1-0 (Nazarenko 29)

Bjelorusija – Kazahstan 4-0 (Bordačev 23, Kalačev 69, 90+3, Kovel 86)

Redoslijed: 1. Engleska 24, 2. Ukrajina 18, 3. Hrvatska 17, 4. Bjelorusija 13, 5. Kazahstan 6, 6. Andora 0