Stigla delegacija UEFA-e
0

Ukoliko se ne desi čudo, NSBiH bit će suspendovan

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Delegacije UEFA-e i FIFA-e su stigle u glavni grad Bosne i Hercegovine, u kojem će danas održati sastanke sa delegatima entitetskih nogometnih saveza, uoči sutrašnje Generalne skupštine na kojoj će se glasati o novom Statutu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Kako smo već ranije pisali, UEFA i FIFA su jasno rekle da bi neprihvatanje prijedloga izmjena Statuta u skladu sa propisima koji važe u ostalim nogometnim savezima širom svijeta značilo suspenziju NSBiH ili, jednostavnije rečeno, kraj učešća reprezentacije i klubova na međunarodnim takmičenjima.

UEFA je insistirala na ukidanju institucije Predsjedništva NSBiH, naglasivši da niti u jednom savezu na svijetu ne postoji predsjedništvo osim u našem i da je njihova jasna namjera i zadatk ukidanje istog.

I NSBiH ne bi bio NSBiH, leglo nerada i nemara za nogomet u našoj zemlji, da je odlučio prihvatiti dobronamjerne sugestije krovne evropske nogometne kuće.

Na sjednici Izvršnog odbora NSBiH održanoj 6. jula donesen je sramotan zaključak da se prihvati posljednji prijedlog nacrta Statuta NSBiH, osim odredbi koje se odnose na fukciju Predsjednika, jer je stav IO da NSBiH zadrži instituciju Predsjedništva.

Delegati UEFA-e i FIFA-e danas će učinti posljednji napor kako bi privolili članove Skupštine da promjene svoje tvrdokorne i nerazumne stavove i izglasaju novi nacrt Statuta.

Prema posljednjim informacijama, delegati iz FSRS-a navjerovatnije neće prihvatiti UEFA-in prijedlog, pa će 16. jula crnim slovima biti upisan u nogometnu historiju naše zemlje.