Nogomet
2

Uhapšen šef kompanije koja distribuira ulaznice za SP

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Brazilska policija uhapsila je Raya Whelana, izvršnog direktora kompanije Match Hospitality koja je imala prava na prodaju ulaznica za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Match Hospitality je od Međunarodne nogometne federacije (FIFA) primio 445.500 ulaznica, a sumnja se da je dio njih preprodavao po znatno višim cijenama, te tako stekao ilegalnu dobit. Whelan je uhapšenu hotelu Copacabana Palace u Rio de Janeiru u kojem su odsjeli i mnogi FIFA-ini dužnosnici, uključujući i predsjednika Seppa Blattera.

Tokom prošle sedmice policija je uhapsila 11 osoba koje su dio prijevare teške oko 90 miliona dolara. Sumnja se da je zločinačka organizacija ilegalno prodavala ulaznice tokom posljednja četiri SP-a i tako stekla ogromnu dobit. Kao vođa organizacije uhićen je Alžirac Mohamadou Lamine Fofana koji vodi kompaniju koja sarađuje s Match Hospitalityjem, a policija je u raciji zaplijenila ulaznice, novac, mobilne telefone i računala.

U međuvremenu je Whelan proveo noć u pritvoru, a Match Hospitality je nekoliko sati prije no što je objavljena vijest o njegovom hapšenju objavio da je blokirana isporuka ulaznica za četiri kompanije.