Nogomet
101

UG Mostarski Rođeni o izgradnji pomoćnog stadiona: Poigravanje sa Veležom skupo će se plaćati

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje građana "Mostarski Rođeni" izrevoltirano zbog prolongiranja dogovora o izgradnji pomoćnog stadiona FK Velež, uputilo je javno saopćenje u kojem iznosi detalje dosadašnjih pregovora uz napomenu da će Udruženje poduzeti sve legalne mjere kako bi se "poigravanje sa Veležom" konačno prekinulo.

Saopćenje UG Mostarski Rođeni prenosimo u cijelosti.

"Napominjemo da smo ranije u nekoliko navrata dobijali usmene informacije da sredstva koja nedostaju za izgradnju pomoćnog stadiona variraju od 60.000 KM do 90.000 KM te da je to jedini razlog neizgradnje stadiona. Potom smo došli do informacija da su zbog ličnih prepirki i stavova, pojedini članovi uprave FK Velež i Juso Husić, vlasnik MIP doo svjesno usporavali izgradnju istog.

U sklopu odgovora koje smo dobili na našu adresu, nakon otvorenog pisma koje smo uputili FK Velež i MIP doo, kao nosiocima ugovora, MIP doo je naznačio da je za završetak terena sada odjednom potrebno 111.193,23 KM. U tim istim odgovorima koje smo dobili, imamo i toliko oprečnih informacija da izgradnja terena košta od nekih 500.000 KM, pa čak i do iznosa od nešto preko 600.000 KM.

Također smo vas dužni obavijestiti da su grupe simpatizera FK Velež iz Evrope i Amerike donirala sredstva od skoro 40.000 KM, Grad Mostar je sudjelovao sa 60.000 KM, NS BiH preko UEFA projekta sa oko 170.000 KM (koja će biti isplaćena izvođaču naknadno), Društvo MIP sa navodnom donacijom od 20 000KM, a ostatak je trebao nadoknaditi FK Velež, između ostalog i putem značajnih donacija koja su dobijena od strane turskog konzulata. Sredstva koja je Velež trebao nadoknaditi, a značajan dio i jeste nadoknadio, prema ugovoru nisu smjela uticati na dinamiku radova.

Napominjemo da su ovo informacije koje su dio zvaničnih ugovora i dopisa koja smo dobili na našu adresu, a ne plod mašte ni priče.

U srijedu, 20.4.2016. godine, održan je sastanak između FK Velež, Društva za izgradnju MIP doo, Grada Mostara i NS BiH, sve na inicijativu NS BiH. Jedina tema bila je realizacija ugovora o izgradnji pomoćnog terena u Vrapčićima, koji je između ostalog trebao biti završen u maju 2015. godine. Na sastanak se došlo sa saznanjem da je MIP doo dužan uplatiti novac podizvođaču iz Mrkonjić grada, koji treba donijeti umjetnu travu iz Turske, koja bi se onda postavila na teren, a što je sve regulisano početnim ugovorom. Međutim, sredstva koja je MIP trebao uplatiti istoj, citiramo, 'nisu likvidna'.

NS BiH je upozorio ugovorne strane da, s obzirom na ovoliko produženje roka izgradnje, očekuju da će trava biti uplaćena do petka, 22.4.2016., kako bi trava što prije krenula put Mostara, a u suprotnom oni će se povući iz cijelog projekta, što je apsolutno razumljivo. Gospodin Juso Husić dao je usmeno obećanje da su sredstva likvidna, te da će on odmah ujutro (četvrtak, 21.4.2016.) ista uplatiti i poslati primjer uplatnice svim odgovornim licima kao dokaz.

Na istom sastanku, NS BiH je pohvalio rad i trud koji je FK Velež uložio u ovom projektu.

Također, na istom sastanku, kao jedan od zaključaka je bio i taj da je Juso Husić javno rekao da će nakon što trava stigne, za završetak pomoćnog terena biti potrebno još, citiramo, 'oko 50 000 KM'.

Naš jučerašnji apel prema FK Velež i Društvu MIP doo, bio je upućen sa ciljem da se javnost upozna sa razlozima zastoja izgradnje, kao i očekivanom nastavku radova. Ovim putem se zahvaljujemo FK Velež na odgovoru na našu mail adresu, iako nismo mogli da shvatimo zašto sve ovo vrijeme šuti o cijeloj stvari, dok naša djeca gutaju prašinu po bespućima Sjevernog logora.

Dalje obavještavamo javnost, da je Juso Husić prekršio obećanje dato na sastanku, te da nije uplatio novac, a samim tim ni poslao uplatnice onda kada je obećao da će to uraditi. Spomenuti gospodin ni do ovoga trenutka nije uplatio novac, a samim tim ni poslao uplatnice. Posljednje informacije koje mi imamo je da je spomenuti gospodin u današnjem telefonskom razgovoru rekao da će on, iz nekog razloga, ipak uplatiti novac tek u ponedjeljak.

Naš stav je izrečen još davno. Ne dopuštamo nikome da se više igra sa FK Velež i ovo mora prestati sada. FK Velež i njegova djeca, kao i mnogobrojni simpatizeri i navijači FK Velež iz Mostara i širom svijeta neće više biti ničiji taoci.

Udruženje građana "Mostarski Rođeni" i ovim putem upozorava one koji su obećali neke stvari na ovom sastanku da obećanja i ispune do zadanog roka. Nema te institucije na koju nismo spremni ići, ali poigravanje sa imenom FK Velež će se od sada skupo plaćati. Ukoliko se u ponedjeljak ove stvari ne pomaknu sa mrtve tačke, Udruženje će, na osnovu ovlaštenja koje su nam dale grupe navijača koje su uplatile oko 40.000 KM za ovaj projekat, poduzeti sve legalne radnje kako bi se ova priča privela kraju, pa na bilo koji način", stoji u saopćenju.