Nogomet
0

UEFA: Turskoj planove pokvario Ćustović

Sarajevo-x.com
Foto: UEFA
Foto: UEFA
Evropska nogometna federacija UEFA na svojoj web stranici objavila je kratak osvrt na sjajan rezultat naših reprezentativaca koji su sinoć poremetili račune Turskoj i vratili nadu u plasman naše reprezentacije na Euro 2008.

Dramatičan pogodak Adnana Ćustovića u posljednjim minutama utakmice prekinuo je niz pobjeda turske reprezentacije u kvalikacionoj grupi C, piše UEFA.com.

U svom tek drugom internacionalnom nastupu, Adnan Ćustović je ušao kao zamjena i postigao peti gol na utakmici, nakon što je reprezentacija BiH dva puta gubila i dva puta se vraćala u utakmicu. Za Tursku su golove postigli Hakan Şükür i Sabrı Sarıoğlu, a za BiH Zlatan Muslimović i Edin Džeko. Turska je dominirala u početku utakmice, iako je Şükür prethodno propustio veliku priliku da postigne gol iskupio se u 13. minuti kada je nakon ubačaja Arda Turana udarcem glavom sa sedam metara pogodio gol. BiH se brzo oporavila od pogotka, Muslimović je u 27. minuti pobjegao turskoj odbrani i zatresao mrežu, piše UEFA.com.

Turska nije pokleknula i šest minuta prije poluvremena ponovno je povela golom Sabrija koji je iskoristio grešku odbrane i poslao loptu pored nemoćnog Guše. Ponovno je Muzurovićev tim pokazao svoju "elastičnost" kada je Džeko pred sami kraj prvog poluvremena sjajnim udarcem s ivice šesnaesterca pogodio rašlje gola. Reprezentacije BiH nastavila je remetiti igru turske reprezentacije i u drugom poluvremenu, kada je golman Gušo imao dvije sjajne odbrane.

Kada je vremena ostajalo sve manje i sve je izgledalo kao da će utakmica završiti neriješenim rezultatom, Ćustović je imao posljednju riječ. On je u 89. minuti nakon kornera kojeg je izveo Hrgović udarcem glavom zatresao mrežu turske reprezentacije.

Bosna i Hercegovina sljedeću utakmicu igra protiv Malte u srijedu. Ukoliko pobijede izjednačit će se na tabeli sa Turskom, koja mora čekati 8. septembar za svoju utakmicu sa Maltom, piše UEFA.com.