"Trebali bi nas zaštititi od tužbi"
0

UEFA traži pomoć Evropske unije

FENA
Michel Platini (Foto: AP)
Michel Platini (Foto: AP)
Predsjednik Evropske nogometne federacije Michel Platini rekao je danas da bi Evropska unija trebalo da zaštiti tu organizaciju od sudskih tužbi klubova.

Nedavno je UEFA izbacila švicarski Sion iz Lige Evrope zbog kršenja zabrane transfera, pa je klub podnio tužbu sudu u toj zemlji.

"Znam da će sada svaki sljedeći klub koji bude izbačen pokušati da nas tuži. Zato sam tražio od Josea Manuela Barrosa da nas EU zaštiti od toga. Rekao sam mu da to mora da učini ako vjeruje u moj nogometni projekat", rekao je Platini.

Prvi čovjek UEFA rekao je da se plaši i da bi klubovi mogli da počnu da traže novčana obeštećenja zbog odluka o izbacivanju iz evropskih takmičenja.

"Šta će se desiti ako neki izbačeni klub zatraži 10 miliona eura obeštećenja, a njegov primjer potom slijedi još 10 klubova. Pitam se da li ćemo onda morati da zatvorimo UEFA. Barroso mi je obećao da će se pobrinuti za to", rekao je Platini.

Platini je ponovio i da bi Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru trebalo da se održi na zimu, jer su tokom ljeta u toj zemlji previsoke temperature.