Nogomet
34

UEFA tereti Srbiju zbog navijača i pirotehnike, Albaniju zbog odbijanja nastavka utakmice

Piše: D. B.
Nakon nereda koji su se dogodili u četvrtak na kvalifikacijskoj utakmici za Evropsko prvenstvo između Srbije i Albanije, zbog čega je meč prekinut, UEFA je pokrenula postupke protiv oba saveza i konačnu će odluku donijeti 23. oktobra. Kakva će ta odluka biti, još uvijek je neizvjesno.

UEFA tereti Srbiju zbog upotrebe pirotehnike na tribinama, ometanja publike, ulaska navijača na teren, loše organizacije i korištenja lasera.

Optužbe su stigle i na adresu albanskog saveza zbog odbijanja izlaska na teren i nastavka utakmice, kao i zbog isticanja nedopuštenog banera.

Konačna odluka će biti donesena 23. oktobra.

Podsjetimo, od prve minute utakmice između Srbije i Albanije s tribina su dolazile uvrede na račun gostiju. Potom se iznad stadiona u Beogradu pojavila letjelica sa zastavom "Velike Albanije", što je bio "okidač" nereda. Stoper Srbije Stefan Mitrović je uspio uhvatiti zastavu i povući letjelicu na tlo, nakon čega su ga napali reprezentativci Albanije. U sukob su se umiješali i ostali nogometaši, a potom su i neki navjiači utrčali u teren.

Sudija Martin Atkinson je odlučio prekinuti meč. U međuvremenu su stigle dodatne sigurnosne snage, ali su reprezentativci Albanije odbili izaći na teren, pa susret nije nastavljen.