Nogomet
0

UEFA pristala na brisanje augustovskog termina

FENA
Nepopularni augustovski termin odigravanja međunarodnih prijateljskih utakmica reprezentacija izbrisan je iz kalendara takmičenja UEFA-e, objavila je Evropska asocijacija klubova (ECA) nakon što je postigla dogovor s Evropskom nogometnom federacijom.

Predsjednik Karl-Heinz Rummenigge izjavio je na generalnoj skupštini ECA-e u Varšavi da je dogovor postignut za period od 1. juna 2012. do 30. maja 2018. godine, te da očekuje isti dogovor i s FIFA-om, prenosi DPA.

Prema dogovoru, svi važniji međunarodni nogometni turniri trebaju da se završe do sredine jula da bi igrači imali dovoljno vremena za odmor kao i klubovi za organiziranje presezonskih kampova.

Finansijski detalji također su dio memoranduma, a UEFA je pristala da poveća sumu koju će isplatiti klubovima od prihoda s EP-a.

UEFA će igračima evropskih klubova, bez obzira na nacionalnost, osigurati pokriće u slučaju povrede za vrijeme nastupa za reprezentacije.

"Ugovor s UEFA-om predstavlja veliki napredak za evropski klupski nogomet. Ovim ugovorom UEFA je jasno prepoznala važnost klubova i njihov značaj u uspjehu nacionalnih timova", kazao je Rummenigge.

"Uime svih evropskih klubova iskreno zahvaljujem UEFA-i, posebno predsjedniku (Michelu) Platiniju, i radujem se našoj saradnji", dodao je.

Predsjednik ECA-e dodao je da se nada skorom dogovoru i s FIFA-om.