Nogomet
0

UEFA presudila protiv upotrebe vuvuzela

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iz Europske nogometne federacije (UEFA) donijeli su odluku prema kojoj se plastični navijački rekviziti po imenu vuvuzele neće moći koristiti na utakmicama pod UEFA-inom ingerencijom.

Dakle, riječ je o utakmicama Lige prvaka, Evropske lige i kvalifikacijskih dvoboja za Euro 2012. godine u Poljskoj u Ukrajini, a iz UEFA-e su svoju odluku obrazložili na sljedeći način.

"Krovno tijelo evropskog nogometa obavijestilo je svoje 53 države članice da je donijelo ovakvu odluku u svrhu zaštite evropske nogometne kulture i tradicije, budući bi se atmosfera na utakmicama upotrebom vuvuzela znatno promijenila. U specifičnom kontekstu Južnoafričke Republike vuvuzele su davale 'štih' lokalnog podneblja i folklora, ali UEFA smatra da šira upotreba tog rekvizita nije prikladna za upotrebu u Evropi. U UEFA-i smatramo da bi vuvuzele posve promijenile atmosferu na stadionima i stoga u svrhu zaštite nogometnog navijanja u Evropi, pjevanja i klicanja, donijeli smo odluku o trenutnoj zabrani unošenja i korištenja vuvuzela na stadione pod UEFA-inom ingerencijom", stoji u UEFA-inom saopćenju.

Vuvuzele su planetarnu popularnost stekle tokom nedavnog Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. To je navijački rekvizit koji imitira slonovsku riku i koji može proizvesti zvuk jačine do 127 decibela, a na kojeg su se tokom Mundijala žalili brojni nogometaši i treneri.