Nogomet
3

UEFA: Pozitivna ocjena Odjelu za licenciranje klubova NSBiH

FENA
Odjel za licenciranje klubova Nogometnog saveza BiH je dobio pozitivnu ocjenu od CFCB (Tijela za finansijsku kontrolu klubova UEFA), potvrđeno je dopisom Evropske nogometne federacije o rezultatu provedene revizije poštovanja kriterija u sistemu licenciranja klubova.

"Postupak je proveden u skladu sa Članom 71. UEFA Pravilnika o licenciranju klubova i finansijskog ferpleja. Procedura kontrolnog pregleda je obavljena u oktobru 2014. godine. Predmet kontrole CFCB bila je provjera rada Odjela za licenciranje klubova NSBiH, a prilikom ocjenjivanja dokumentacije svih predviđenih kriterija u postupku licenciranja klubova. Ova provjera se odnosila na klubove učesnike UEFA takmičenja za sezonu 2014/2015., sa posebnim osvrtom na finansijske kriterije", saopćeno je iz NSBiH.

UEFA, CFCB - Komora za istrage, je poslala dopis NSBiH kojim se potvrđuje poštovanje odredbi UEFA Pravilnika o licenciranju klubova i finansijskog ferpleja za sezonu 2014/15. Komora je prihvatila dostavljeni izvještaj revizorske kuće "Deloitte“ i pozitivnim ocjenila rad Odjela za licenciranje klubova NSBiH.

Smjernice iz zvaničnog izvještaja ''Deloitte''-a, čiji su revizori izvršili zajedničku kontrolu rada Odjela sa članovima administracije iz UEFA-e, biće proslijeđene klubovima učesnicima UEFA takmičenja koji su bili predmet kontrole, kao i revizorskim kućama koje su vršile reviziju finansijskog poslovanja klubova. Ove se aktivnosti provode u cilju poboljšanja kvaliteta izrade izvještaja za narednu sezonu, a koji trebaju biti pripremljeni prema standardima UEFA-e, navodi se u saopćenju.