Nogomet
0

UEFA: Otkriveno da je Ademi bio pozitivan na stanozolol

Anadolija
Ademi: Konačna presuda 27. oktobra (Foto: EPA)
Ademi: Konačna presuda 27. oktobra (Foto: EPA)
Evropska fudbalska federacija (UEFA) otkrila je da je Arijanu Ademiju, fudbaleru zagrebačkog Dinama izrekla suspenziju jer je nakon antidoping testa bio pozitivan na anabolički steroid stanozolol.

UEFA je prošle nedjelje Ademiju izrekla četverogodišnju suspenziju, ali nije precizirala koja je supstanca pronađena u njegovom urinu poslije testa koji je rađen nakon utakmice Lige šampiona između Dinama i Arsenala.

Stanozolol je supstanca koja je postala poznata u slučaju kanadskog sprintera Bena Johnsona koji je uhvaćen da ga je koristio tokom Ljetnih olimpijskih igara 1988. godine u Seulu.

Arsen Wenger, menadžer Arsenala je poslije saznanja da je Ademi bio dopingovan kritkovao UEFA-in antidoping program i pravila po kojima je rezultat utakmice od 2:1 ostao važeći.

U četvrtak je UEFA objavila saopštenje u kojem brani svoj antidoping program i u kojem naglašava da je četverogodišnja kazna za Ademija plod praćenja smjernica Svjetske antidoping agencije (WADA) u slučajevima prvog prestupa pravila o dopingu.

Ademi, koji nastupa za reprezentaciju Makedonije izjavio je da će se žaliti na odluku UEFA-e o četverogodišnjoj suspenziji.