Skandal sa namještanjem
0

UEFA organizira krizni sastanak, Nijemci radnu skupinu

Totalsport
Za srijedu je Europska nogometna federacija (UEFA) u svom sjedištu, u švicarskom Nyonu, sazvala vanredni krizni sastanak na temu “klađenje i nogomet”.

O problemu namještanja nogometnih utakmica razgovarat će vodstvo UEFE s najvišim predstavnicima nacionalnih saveza Njemačke, Belgije, Švicarske, Hrvatske, Slovenije, Turske, Mađarske, Austrije te Bosne i Hercegovine, potvrdio je direktor UEFA-ina Ureda za medije Robert Faulkner.

Njemački je nogometni savez (DFB) pak po hitnom postupku odlučio formirati radnu grupu kojoj će zadatak biti istraga mogućih sumnjivih bundesligaških utakmica. Vodit će je šef Pravne komisije DFB-a Jörg Englisch.

Ministar sporta u Vladi Republike Austrije, Norbert Darabos, zatražio je od Austrijskoga nogometnog saveza najteže moguće kazne za sve koji će se pokazati krivim.

"Ljude koji manipuliraju ishodima sportskih utakmica treba kažnjavati oštrije od dopingovanih sportista. Ispostavi li se da su u tome imali prste ljudi koji vode klubove, njihove sastave treba isključiti iz takmičenja", rekao je Darabos za austrijsku novinarsku agenciju APA-u.

Prema saopćenju iz bohumskog ureda Njemačkoga državnog odvjetništva, u Austriji se sumnja na ishode 11 utakmica prve i druge lige.

Firma Sportradar, koja je od UEFA-e ovlaštena da bi nadzirala sumnjive utakmice širom Europe, u ponedjeljak je u Frankfurtu objavila da su njezini dužnosnici primijetili više utakmica u više zemalja u kojima je rezultat mogao biti namješten, ali da niti jedna od njih nije odigrana u Njemačkoj.