Obezvrijedio fair-play
16

UEFA optužila Luiza Adriana zbog nesportskog ponašanja

Totalsport
Evropska nogometna federacija (UEFA) optužila je Šahtarovog brazilskog napadača Luiza Adriana zbog "kršenja načela ponašanja" u meču 5. kola E grupe Lige prvaka protiv danskog Nordsjaellanda…

Luiz Adriano je u Šahtarovoj pobjedi 5-2, kojom je klub iz Donjecka osigurao plasman u nokaut-fazu uoči završne runde, sudjelovao s tri gola. No, ostala je velika mrlja nad njegovim prvim pogotkom u 26. minuti, kojim je u potpunosti obezvrijedio fair-play.

Iako je Šahtar tom prilikom vraćao loptu domaćim igračima Nordsjaellanda, nakon sudijskog podbacivanja, u sve se umiješao Luiz Adriano koji je oteo loptu, sjurio se prema suparničkom golu i zabio pogodak za 1-1. Domaćini su bili konsternirani i opravdano su osuli paljbu po Brazilcu zbog njegovog nesportskog poteza. Šahtarov trener Mircea Lucescu se kasnije izvinjavao Dancima, kojima je to bila slaba utjeha.

UEFA je otvorila disciplinski postupak protiv Šahtarovog brazilskog napadača, a presudu će donijeti idućeg utorka. Adrianu prijeti jedna utakmica suspenzije, koju bi u tom slučaju odradio 5. decembra u meču protiv Juventusa. Timu iz Torina u tom meču je potreban jedan bod za prolaz grupe.