Nogomet
0

UEFA odluka o žalbama FS Srbije i Albanije do Božića

Anadolija
Apelaciona komisija Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) danas u Nyonu saslušava obrazloženja žalbi Fudbalskih saveza Srbije i Albanije na izrečene kazne zbog tuče, a potom i prekida meča kvalifikacija za EURO 2016 kojeg su dva nacionalna tima igrala 14. oktobra ove godine u Beogradu.

Ipak, UEFA danas neće saopštiti odluku na žalbe iz Beograda i Tirane. Prema posljednjim informacijama iz Nyona, nakon što saslušaju stavove srbijanske i albanske strane članovi Apelacione komisije UEFA će ih u narednim danima detaljno razmotriti, te će odluku obrazložiti i javnosti prezentovati najkasnije do Božića, odnosno 25. decembra.

Kontrolna, Etička i Disciplinska komisija UEFA prekinutu utakmicu registrovale su službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, zbog toga što reprezentativci Albanije nakon incidenta nisu željeli izaći na teren i nastaviti meč. Isto tako, Srbija je kažnjena oduzimanjem tri boda i igranjem dvije domaće utakmice bez prisustva gledalaca radi propusta u organizaciji susreta, odnosno ulaska navijača u teren i njihovog obračuna sa fudbalerima Albanije. Uz to, oba saveza su novčano kažnjena sa po 100.000 eura.

Podsjetimo, utakmica Srbija - Albanija prekinuta je u 44. minuti pri rezultatu 0:0, a tuči na terenu prethodilo je nadlijetanje drona sa simbolom "velike Albanije" iznad stadiona Partizana u Beogradu. Prije toga, u mučnoj atmosferi gostujući igrači i stručni štab sa tribina su konstantno vrijeđani na nacionalnoj i drugim osnovama, piše Anadolu Agency.