Nogomet
17

UEFA: Liga nacija kreće na jesen 2018. godine

Totalsport
Zemlje članice Europske nogometne organizacije (UEFA) izglasale su pokretanje UEFA-ine Lige nacija, koja će zamijeniti većinu prijateljskih utakmica tokom reprezentativne pauze.

Takmičenje će zamijeniti veći dio po mnogima nepotrebnih prijateljskih utakmica.

UEFA-ina Liga nacija trebala bi krenuti na jesen 2018. godine, no još nije utvrđeno u kojem formatu. Jasno je jedino da će u takmičenju učestvovati sve zemlje članice UEFA-e i da će Liga raditi na sistemu promocije i ispadanja u viši, odnosno niži rang. Takmičenje bi, pretpostavlja se, trebalo biti podijeljeno u četiri jakosne grupe, ovisno o koeficijentu reprezentacije.

Te četiri jakosne grupe bi tada trebale biti podijeljene na dodatne tri ili četiri grupe, u kojima bi svaka reprezentacija odigrala četiri do šest susreta. Potom bi osvajači grupa odigrali nokaut fazu takmičenja i to na proljeće 2020. godine. Postoji mogućnost da bi se Liga mogla ubrajati i u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, odnosno da bi reprezentacija pobjednica ili ona koja bude poražena u finalu, ukoliko nije ostvarila plasman na Evropsko prvenstvo, mogla i ovim putem vidjeti Euro.