Marcel Benz
0

"UEFA-ina pravila su ista za sve, pa i za NS BiH"

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima klubova Marcel Benz, direktor sportsko-pravnog odjela UEFA-e, danas je predstavnicima medija izložio cjelokupnu proceduru kroz koju je NS BiH prošao u procesu svog konstituisanja, saopćeno je iz NS BiH.

Centralna tema je ipak bila trenutna situacija oko novog Statuta i šta sve očekuje klubove, sportske radnike i NS BiH ukoliko delegati na Skupštini zakazanoj 29. marta 2011. godine ne usvoje ovaj Statut.

Većina pitanja upućenih Benzu odnosila se na to da li klubovi i reprezentativne selekcije trebaju da snose posljedice suspenzije koja automatski stupa na snagu ako se Statut ne usvoji. Zatim, kako UEFA/FIFA nisu našle načina da smijene odgovorne osobe koje su svojim radom savez dovele u veoma tešku finansijsku situaciju, kao i da li eventualno ima odgovornosti predstavnika UEFA/FIFA, jer su tokom dugogodišnje saradnje sa rukovodstvom NS BiH, mogli prepoznati mnoge nedosljednosti u njihovom radu.

Ono na što je bilo jasno na kraju sastanka jeste da UEFA/FIFA neće promijeniti svoju odluku i da ona važi za sve subjekte NS BiH. Kad je riječ o smijeni odgovornih osoba, Benz je napomenuo da je to posao organa saveza koji preko odgovarajućih komiteta pokreću ta pitanja i donose odluke. Ono što UEFA zahtijeva od svojih članica jeste poštovanje njenih pravila koja su za sve ista.

"Situacija je veoma kompleksna, UEFA je preduzela niz mjera, savez također, ali su i mediji bitan faktor koji može doprinijeti da se ova situacija pozitivno riješi" istakao generalni sekretar NS BiH Jasmin Baković.