Propao Platinijev prijedlog
0

UEFA-in finansijski fair-play na rubu propasti

Totalsport
Michel Platini
Michel Platini
Evropska nogometna federacija (UEFA) potvrdila je da je odustala od plana da izbaci iz evropskih kupova i nametne zabranu transfera klubovima koji posluju s velikim minusom.

Finansijski fair-play (FFP) za koji se zalagao predsjednik UEFA-e Michel Platini tako je došao na rub propasti i to svega nekoliko dana nakon što je Manchester City prijavio da je u sezoni 2010/11 poslovao s gubitkom od 227 miliona eura.

UEFA tvrdi da je morala odustati od predviđenih kazni jer bi one bile zakonski neprovedive. Naime, kontrolu nad transferima imaju nacionalni savezi i Međunarodna nogometna federacija (FIFA), tako da UEFA ne može nametati sankcije. S druge strane, u slučaju izbacivanja iz evropskih kupova, UEFA bi mogla biti zatrpana tužbama igrača koji bi tvrdili da su potpisali za pojedini klub isključivo zbog nastupa u Evropi.

FFP, koji se trebao početi provoditi od 2014. godine, tako je potpuno izgubio vjerodostojnost, a pitanje je može li UEFA uopće pronaći adekvatnu kaznu za klubove koji troše više od svojih mogućnosti.