Nogomet
0

UEFA: "Englezi neopravdano na meti"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Portparol Evropske nogometne federacije (UEFA) William Gaillard priznao je da policija ponekad neopravdano pretjerano motri na engleske navijače, zbog predrasuda o njihovom ponašanju. Gaillard je kazao da razumije osjećanja engleskih navijača, te da su oni "ponekad neopravdano na meti zbog događaja iz prošlosti".

Međutim, Gaillard je insistirao na tome da su mnogi engleski navijači doprinijeli neredima na skorašnjim evropskim utakmicama zbog toga što imaju običaj da pretjerano konzumiraju alkohol.

"Također je istina da takav model ponašanja engleskih navijača u inozemstvu stvara probleme koji su drugačiji od problema koje izazivaju navijači iz drugih zemalja", dodao je portparol UEFA-e.

"Alkohol, na primjer, skoro uopće ne piju navijači u južnoj Evropi. Tamo imamo drugi tip nasilja, često povezan s ekstremističkim političkim pokretima i rasističkim grupama, koji rijetko prave ozbiljne probleme. Policija iz tih zemalja jednostavno nije navikla na navijače koji previše piju", rekao je Gaillard.

On je nedavno bio na meti napada zbog neodmjerenih izjava da su navijači Liverpoola najgori u Evropi, nakon čega je uslijedilo izvinjenje najtrofejnijem engleskom klubu od predsjednika UEFA-e Michela Platinija.