Nogomet
62

UEFA: Džeko i Pjanić među evropskom elitom prošle sezone

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i njegov suigrač iz nacionalnog tima Miralem Pjanić u izboru Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) uvršteni su među TOP 100 igrača koji su obilježili prošlu sezonu.

U godišnjaku pod nazivom "Evropski fudbal", kojeg UEFA izdaje u publikaciji na izuzetno kvalitetnih 750 strana, Džeko i Pjanić u evropskoj eliti našli su se na osnovu izvanrednih igara za reprezentaciju BiH u kvalifikacijama za SP, ali i zbog nastupa na Mundijalu u Brazilu, kao i odličnih partija za Manchester City, odnosno Romu.

"Džeko je bio marginaliziran u Manchester Cityju pod vodstvom Roberta Macinija, ali sada uživa pod vodstvom novog šefa Manuela Pellegrinija", piše u UEFA godišnjaku, u kojem Džekin izbor u TOP 100 obrazlažu i sljedećim riječima:

"Imao je uzlet tokom prošle sezone Premier lige u kojoj je odlučio trku za naslov prvaka u Cityjevu korist, postigavši pet golova u tri utakmice - protiv Crystal Palacea, Evertona i Aston Ville, donijevši devet krucijalnih bodova i stavljajući svoj tim ponovo na vrh tabele meč prije kraja prvenstva. Kao drugi najbolji golgeter u evropskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo dao je gol i na finalnom turniru u Brazilu, u svom do sada najvećem takmičenju".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Dolazak francuskog trenera Rudi Garcije u Romu podigao je Pjanićevu igru na novu razinu. Bivši centralni vezni igrač Lyona treću sezonu je u italijanskoj prijestolnici, gdje se postao jedan od najkompletnijih i najinventivnijih play-makera u Seriji A, što mu je osiguralo novi četverogodišnji ugovor", navode u UEFA-inom godišnjaku "Evropski fudbal", dodajući:   

"Bio je veliki faktor u Rominoj izvrsnoj sezoni. Ovaj 24-godišnjak imao je mnogo magičnih momenata u sezoni uključujući dupli pobjednički meč protiv Napolija i izniman gol protiv Milana. Takođe, postigao je gol za BiH protiv Irana na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, njegovom i prvom najvećem turniru njegove zemlje".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Osim Bosanaca Pjanića i Džeke među igračima koji su obilježili prošlu sezonu u Evropi i svijetu od fudbalera iz regiona Zapadnog Balkana to su i Hrvati Mario Mandžukić (Atletico Madrid/u prošloj sezoni Bayern), Luka Modrić (Real Madrid) i Ivan Rakitić (Barcelona/Sevilla), te Slovenac Roman Bezjak (Ludogorets).