Nogomet
0

UEFA: Devet klubova pod daljom istragom

Totalsport
Evropska nogometna federacija (UEFA) potvrdila je da će devet klubova biti podvrgnuto daljoj istrazi zbog mogućeg kršenja pravila Finansijskog fair-playa (FFP).

UEFA je preliminarno ispitivala slučajeve 76 klubova kojima je poslan zahtjev da dostave dodatne informacije kako bi dokazali da su u sezoni 2013/14 poslovali u skladu s pravilima FFP-a. Nakon procjene je odlučeno da se nastavi istraga protiv devet neimenovanih klubova koji su ove sezone igrali u Ligi prvaka ili Evropskoj ligi.

"UEFA može potvrditi da je od 237 klubova koji su u sezoni 2013/14 učestvovali u evropskim takmičenjima, njih 76 moralo dostaviti dodatne informacije o poslovanju. Istraga o 67 klubova je završena, a nastavlja se istraga o još devet klubova. Daljnje će informacije biti objavljene kad proces bude završen", saopćilo je krovno tijelo evropskog nogometa.

Cilj FFP-a je osigurati da klubovi ne troše više nego što zarade u određenom razdoblju. Inostrani mediji nagađaju da su od klubova iz evropskog vrha najviše u opasnosti od kazne PSG i Manchester City.