Zbog incidenta s Englezima
7

UEFA blaga prema Srbiji, 80.000 eura i jedna utakmica bez gledatelja

Totalsport
Evropska nogometna federacija (UEFA) kaznila je Srbiju sa samo 80.000 eura i jednom utakmicom reprezentacije U21 pred praznim tribinama.

Posljedica je to incidenta koji se dogodio 16. oktobra po završetku uzvratne kvalifikacijske utakmice mladih U21 reprezentacija Srbije i Engleske za plasman na Evropsko prvenstvo. Englezi su pobjedom 1-0 u Kruševcu osigurali EP, ali utakmica je ostala u sjeni masovnog fizičkog obračuna između igrača i članova stručnog stožera obiju ekipa. Prije toga je engleski igrač Danny Rose dobio crveni karton zbog obračuna s publikom koja ga je rasistički vrijeđala, a mladić je kasnije otkrio i da je tokom utakmice pogođen s dva kamena.

Iako se očekivala žestoka kazna, UEFA je nakon opsežne istrage izrekla Srpskom nogometnom savezu (FSS) prilično blagu sankciju. Mlаdа reprezentаcijа Srbije će prvu sljedeću utаkmicu kаo domаćin u kvаlifikаcijаma zа EP 2015. godine igrаti bez nazočnosti gledаtelja. Njezin igrač Goran Čaušić je kažnjen suspenzijom u četiri utakmice, Ognjen Mudrinski i Filip Malbašić su dobili tri utakmice kazne, a Nikola Ninković dvije.

Sankcionirani su i engleski nogometaši: Steven Caulker je dobio dvije, a Thomas Ince jednu utakmicu suspenzije. Kaznu će odraditi tokom EP-a u Izraelu.