Nogomet
0

VIDEO / U21: Španci osvojili titulu evropskih prvaka

Totalsport
Nogometaši Španije pobijedili su u finalu Evropskog prvenstva za mlade nogometaše igranom u danskom Aarhusu Švicarce 2-0.

Španci su se tako okitili trećim naslovom u ovoj kategoriji nakon 1986. i 1998. godine, te naslov dodali uspjesima seniorske reprezentacije s dvaju posljednjih velikih takmičenja: Eura 2008. i Svjetskog prvenstva prošle godine.

Strijelci za ekipu Luisa Mille bili su Ander Herrera u 41. i Thiago Alcantara u 81. minuti. Ander je zabio glavom nakon ubacivanja Didaca Vile, Milanovog igrača na posudbi u Espanyolu, iskosa s lijeve strane, dok je mladi Barcelonin veznjak pred kraj dvoboja iz slobodnog udarca s 35 metara majstorskim lobom iznenadio švicarskog golmana Yanna Sommera primijetivši da je ovaj predaleko od gola.

Švicarci, po godinama dosta mlađi od Španaca, od kojih su se mnogi prije dvije godine okitili naslovom svjetskih U17-prvaka, do finala nisu primili ni gola u četirima dvobojima. U finalu su se ipak pokazali nedoraslim suparnicima.

U dvoboju za treće mjesto Bjelorusi su pobijedili Ukrajinu 1-0 i tako kao posljednja, treća reprezentacija iz Evrope izborili nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

Evropsko U21-prvenstvo, finale:

Španija – Švicarska 2-0 (Ander 41, Thiago 81)

Evropsko U21-prvenstvo, utakmica za treće mjesto:

Bjelorusija – Češka 1-0 (Filipenko 88)