Nogomet
0

U znak protesta protiv odluke, popeli se na krov FIFA-e

Totalsport
Svjetska krovna nogometna organizacija (FIFA) uložila je prigovor zbog ometanja posjeda protiv dvojice engleskih navijača koji su se popeli na krov FIFA-inih prostorija kako bi protestirali protiv njezine odluke.

Podsjetimo, Engleski nogometni savez (FA) tražio je dopuštenje od FIFA-e da za vrijeme prijateljske utakmice protiv Španije reprezentativci na svom dresu imaju mali grafički detalj kojim bi obilježili Dan sjećanja na žrtve Britanskog carstva u 1. svjetskom ratu.

FIFA je taj prijedlog odlučno odbacila jer prema vlastitim strogim pravilima, zabranjuje iskazivanje bilo kakvih političkih, vjerskih ili komercijalnih poruka tokom nogometnih utakmica. Mali detalj na dresu trebao je biti crveni mak koji je službeni simbol sjećanja na poginule.

Švicarska policija u Zürichu izjavila je da će tužitelj odlučiti u subotu hoće li kazniti dvojicu prekršitelja koji su u starosti od 42 i 28 godina. Njih dvojica su protestirali upravo zbog ranije objašnjene odluke FIFA-e da zabrani crvene makove na dresu "tri lava". FIFA je na kraju ponudila kompromis Englezima u kojem bi im dopustili da istaknu makove na crnim povezima oko ruke.