Nogomet
106

U Zetri održana promocija knjige "Tehnologija treninga mladih nogometaša"

Piše: O. T.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u Zetri održana je promocija knjige "Tehnologija treninga mladih nogometaša - nauka i praksa" koju su napisali prof. dr. Ekrem Čolakhodžić, prof. dr. Izet Rađo i doc. dr. Haris Alić. Promocija je održana tokom Međunarodne radionice "Nove tehnologije u sportu 2016 - NTS 2016".

Knjigu su napisali Ekrem Čolakodžić koji radi kao prodekan za nastavu Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, Izet Rađo, član Olimpijskog komiteta BiH i profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i Haris Alić koji također radi kao profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Autori knjige ističu da uspjesi naših sportista u međunarodnim takmičenjima jasno pokazuje da ova zemlja posjeduje talenat te da uključivanjem u sistemski rad mogu pratiti evropske i svjetske standarde.

"Rezultati i igre naših internacionalaca u evropskim klubovima jasno pokazuju da nogometaši iz Bosne i Hercegovine posjeduju nedvojben talenat i da uključivanjem u sistemski, planiran i programiran rad ne zaostaju mnogo u odnosu na igrače iz Evrope i svijeta", stoji u predgovoru knjige.

O knjizi su govorili profesori Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Munir Talović i doc. dr. Eldin Jelešković te profesor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu doc. dr. sci. prim. Ćamil Habul.

"Cilj ove publikacije je da se na naučnoj i stručnoj osnovi prikažu osnovni aspekti u savremenoj trenažnoj tehnologiji sa mlađim uzrasnim kategorijama nogometaša. Knjiga je koncipirana tako da se kroz sedam poglavlja pružaju egzaktni podaci zasnovani na naučnoj osnovi o antropološkom statusu mladih nogometaša, primijenjenoj u savremenoj trenažnoj tehnologiji u nogometu, oporavku nogometaša, karakterističnim povredama nogometaša i tehnologiji praktičnog rada s mlađim uzrasnim kategorijama. Ideja je bila, koliko je to moguće, objediniti sve aspekte nogometnog treninga mladih nogometaša na jednom mjestu i pružiti ih onima kojima je potrebna", dodaje se u predgovoru.

Posebno se apostrofira na abmijentu koji će igru učiniti zabavnom i time pomoći u razvijanju motivacije kod mladih nogometaša.

"Trenažni proces mlađih uzrasnih kategorija u nogometu danas je struktuiran tako da se igra i vježbe kombinuju, a osnovni cilj svakog treninga je da se stvori jedan veseli ambijent igre, zabave i takmičenja. Upravo na ovaj način, igrajući se, mladi nogometaši nesvjesno ali maksimalno motivirani, razvijaju motoričke i intelektualne sposobnosti, uče i usavršavaju tehničko-taktičke elemente nogometa. Slobodno se može ponoviti već dokazano, da je igra najbolji učitelj", ističu autori.

Čolakhodžić, Rađo i Alić se posebno zahvaljuju Edinu Džeki, kapitenu reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadaču Rome, čija je fotografija na naslovnici knjige.