Xavi, Falcao, Ronaldo, Messi...
1

U Van Nistelrooyevoj ekipi godine osmorica iz Primere, niko iz Premiershipa

Totalsport
Ruud van Nistelrooy
Ruud van Nistelrooy
Penzionisani 36-godišnji holandski nogometaš Ruud Van Nistelrooy sastavio je svoju idealnu ekipu 2012. godine na službenoj stranici Evropske nogometne federacije (UEFA).

Nakon što je karijeru do 2001. godine gradio u svojoj zemlji, igrajući za Den Bosch, Heerenveen i PSV, Van Nistelrooy je ostavio velikog traga u engleskom Premiershipu u dresu Manchester Uniteda, za koji je igrao pet godina.

Svejedno u svoju idealnu ekipu godine u formaciji 4-3-3 nije uvrstio nijednog igrača iz lige koju mnogi smatraju najjačom na svijetu, ali zato jest čak osmoricu iz španske Primere. Uz golmana Ikera Casillasa, "on je svjetski prvak, europski prvak, te kapiten Real Madrida i španske reprezentacije, šta bih još o njemu uopće mogao reći", tu su još dvojica defanzivaca, Sergio Ramos iz Real Madrida i Jordi Alba iz Barcelone, potom dvojica Barçinih veznjaka Xavi Hernandez i Andres Iniesta, te napadači Cristiano Ronaldo iz Real Madrida, Radamel Falcao iz Atletica i Lionel Messi iz Barcelone.

Uz njih osmoricu iz španske lige, nekadašnji vrsni centarfor, koji je nakon Manchester Uniteda igrao za Real Madrid, HSV i Malagu, u idealnu ekipu je uvrstio Bayernovog desnog beka i kapitena Philippa Lahma, PSG-ovog srednjeg defanzivca Thiaga Silvu i veznog igrača Borussije iz Dortmunda Marca Reusa.

"Nema šanse da Iniestu izostavite iz najboljih 11. On je poput Xavija, Ramosa, Lahma ili Casillasa, nogometaš koji već godinama igra na najvišem nivou".

"Cristiano Ronaldo je spektakularan igrač. Zabija tako puno golova, a čak nije ni napadač, već krilni igrač. Ima brzinu, zabija vješto objema nogama, glavom, iz penala i slobodnih udaraca, a svojim saigračima priprema i asistencije".

"Radamel Falcao je centarfor kakve danas ne viđate. To vam mogu reći kao bivši broj 9. On se bori, trči, dobro čuva loptu i zabija golove na sve moguće načine. Pravi je predator u svojoj zoni što je demonstrirao u Portu, Atleticu i kolumbijskoj reprezentaciji".

"Lionel Messi je zadnji na mom popisu, iako bi trebao biti prvi. Njegovo djelo na terenu ne može se opisati riječima, jer je on izvan kategorije. On igra neki svoj nogomet. Kod njega sve izgleda tako jednostavno. S obzirom na sve što čini iz godine u godinu, može se reći da je najbolji nogometaš svih vremena", rekao je, između ostalog, Van Nistelrooy.

Idealna ekipa Ruuda van Nistelrooya u 2012. godini (4-3-3):

Casillas – Lahm, Silva, Ramos, Alba – Reus, Xavi, Iniesta – Ronaldo, Falcao, Messi