Today's Zaman
0

U Turskoj namješteno 19 utakmica, sumnjiv i Hasagić?

Totalsport
Kenan Hasagić
Kenan Hasagić
Sudeći prema izvještaju Today's Zamana, jednog od dva turska dnevnika na engleskom jeziku, Njemačko državno odvjetništvo ima pripremljen dokument za Turski nogometni savez o namještanjima utakmica u Turskoj. Među imenima koja se spominju u istrazi Njemačkog državnog odvjetništva nalazi se i ono golmana Büyükşehir Belediyespora i bh. reprezentacije Kenana Hasagića.

Njemačko državno odvjetništvo iz Bochuma pokrenulo je krajem prošle godine detaljnu istragu kladioničarskog skandala namještanja nogometnih utakmica širom Evrope, a njihova istraga rezultirala je saznanjem o 19 sumnjivih utakmica u Turskoj na četiri nivoa takmičenja, uključujući i onu najjaču, odnosno Super ligu.

Izvještaj njemačkog državnog odvjetništva pripremljen za Turski nogometni savez sadrži opsežan pregled transkripata telefonskih razgovora.

"Utakmice su bile namještene u toj mjeri da su mali ulozi na velike tečajeve omogućili veliku zaradu ljudima širom svijeta. Procjena je da bi u namještenim utakmicama stečen nezakonit profit mogao iznositi otprilike čak 50 miliona eura!" izjavio je neimenovani nogometni dužnosnik za Milliyet.

Otkriveno je da je neđu sumnjivim utakmicama i ona koju su krajem prošle sezone u Super ligi odigrali Büyükşehir Belediyespor iz Istanbula i Gençlerbirliği iz Ankare, u kojoj je domaća ekipa iz Istanbula pobijedila 3-1. Jedan kladioničar tvrdi da su se predsjednici dva kluba dogovorili za konačni rezultat!

Recep Öztürk, golman Gençlerbirliğija, prema izvještajima iz Turske se i lično opkladio na tu utakmicu, te zaradio više od 30.000 eura, prenosi Goal.com.