Muhamed Bikić
0

"U Tirani sam želio otvoriti oči Sušiću"

Razgovarao: Edin Isanović
Muhamed Bikić
Muhamed Bikić
Muhamed Bikić, dugogodišnji je novinar, diplomirani pravnik, magistar sporta. Novinarstvom se počeo baviti još 1995. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu 2003, a magistrirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja 2009. godine. Prije jednog desetljeća objavio je svoj književni prvjenac "Hadžijsko drvo", a pet godina kasnije napisao je još jednu knjigu sa nazivom "Po(r)uka".

Sportski novinar Bikić za Sarajevo-x.com govorio je o svojim počecima, pripremama za poslovni zadatak, nogometnoj reprezentaciji, verbalnim okršajem sa selektorom Sušićem nakon utakmice u Tirani, Ćirinoj eri...

Kako je potekla Vaša novinarska priča?

U “Dnevnom avazu” sam radio od novembra 1995. do decembra 1998. godine. U tom periodu provedenom u “Avazu” radio sam istovremeno i u prvom bh. sportskom listu "Avazov sport". Po odlasku iz "Avaza", prešao sam u bh. politički magazin "Ljiljan", gdje sam uređivao sportske strane tog lista do 2003. godine. U periodu 2003. do 2010. na “Hayat” TV-u bio sam autor serijala 70 emisija "Sportski vremeplov", u kojoj su gostovali svi istaknuti bh. sportisti, te uredio i vodio 164. emisije "Hayat sport". Danas sam uposlenik TV Sarajevo i član sam Sportske redakcije.“

Možete li nam reći od koga ste najviše naučili?

Prvi urednik mi je bio Irfan Kreho i naravno da me je upravo on uveo u ovaj posao, zatim Mladen Dakić i pokojni Boro Glušac. Osim njima, zahvalan sam itekako kolegama Sinanu Sinanoviću i Senadu Hadžifejzoviću, te svojoj supruzi Jasmini, također nekadašnjoj novinarki.

Kako se pripremate za poslovni zadatak, imate li neki ustaljeni ritual?

Jednostavno. Nakon toliko godina provedenih u printanim i elektronskim medijima, sve je stvar rutine. Inače, moja definicija novinarstva su relacije i reakcije. Naravno, treba biti informiran i kontinuirano biti prisutan na mjestu događaja, odnosno što ja imam običaj reći, biti u raji, u čaršiji.

Smatrate li da bh. javnost više cijeni novinare iz regiona?

Smatram. Međutim, ja sam imao priliku razgovarati i sa kolegama iz susjedstva i oni se dive nama. Recimo, meni je kolega sa Nove TV jednom prilikom rekao da ono što sam ja radio svakodnevno na "Hayatu", on je radio sedmično. Imamo mi dobre novinare, s obzirom na uvjete u kojima radimo.

Dugo pratite nogometnu reprezentaciju BiH. Vaš komentar na dosadašnje nastupe, kakve su šanse za plasman na kontinentalnu smotru?

I pored kikseva, poraz od Francuske kući i remija u Albaniji, mislim da imamo realne šanse za odlazak na EURO. Drugi rezultati su nam do sada išli na ruku.

Nakon okršaja u glavnom albanskom gradu imali ste jedan verbalni duel sa šefom državne selekcije Safetom Sušićem?

Tako je! No, i dalje dajem bezrezervnu podršku selektoru. Šta god on mislio o meni nakon utakmice. A kad-tad Pape će shvatiti da sam bio u pravu i shvatit će ko govori istinu. Ja cijenim našu reprezentaciju. U Tirani sam želio Sušiću otvoriti oči i ukazati na neke stvari koje nisu OK.

Možete li prokomentarisati aktuelnu atmosferu u nacionalnoj vrsti i onu koja je bila za vrijeme Ćirine ere?

To se ne može nikako porediti, to su dva različita svijeta. Danas nemamo ni konferencije za novinare. Ipak, mislim da će se Pape uspjeti plasirati u Ukrajinu i Poljsku. S druge strane, Ćiro nas nije odveo na Rt dobre nade.

Vaš komentar ne cjelokupnu situaciju u bh. sportu?

Kakva nam je država, takav nam je sport. Nažalost, pun politike i osobnih interesa.

Kakva je perspektiva sportskog novinarsta u BiH?

Moramo se više educirati i učiti. To je osnova svega.

Na kraju o Vašem komentatorskom debiju, i to u bilijaru. Koliko nam je poznato to je prvi put na našim prostorima da jedna televizijska kuća realizira direktni prijenos jednog bilijar turnira?

Da, ostat će u povijesti, da je Televizija Sarajevo prva direktno prenosila bilijar turnir. Meni je to bio prvjenac. Sve sam u novinarstvu, što printanom, što elektronskom prošao, pa i sada komentarisanje. Idemo dalje, pred nama je dosta važnih utakmica.