Nogomet
14

U susret Mundijalu: SP 1994. godine u SAD-u je bilo najgledanije u historiji

Anadolija
Foto: Palmbeachpost
Foto: Palmbeachpost
Pomalo iznenađujućom odlukom rukovodstva FIFA-e, 15. Svjetsko prvenstvo u fudbalu igrano je u SAD-u 1994. godine, a domaćin je opravdao povjerenje FIFA-e i organizirao vrhunski turnir na kraju kojeg se Brazil okitio četvrtom titulom prvaka svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Fudbalska javnost nije skrivala skeptičnost prema vijesti da će se SP 1994. godine igrati u SAD-u, gdje je neosporno popularnost fudbala bila daleko iza košarke, američkog fudbala i baseballa, ali domaćin je na radost svih organizirao veoma atraktivan turnir kojeg je gledalo rekordnih 3.587.538 gledalaca.

Utakmice je u prosjeku gledao po 68.991 gledalac, a prikazana igra bila je na veoma zavidnom nivou, osim finalnog meča koji je bio ispod očekivanja. U finalu su se susreli Brazil i Italija, obje ekipe trostruki prvaci svijeta, ali je meč protekao u veoma slaboj igri, a Brazil je titulu prvaka osvojio boljim izvođenjem jedanaesteraca.

I na 15. SP-u su učestvovala 24 tima, ali je ovo prvenstvo upamćeno po rekordnih 147 reprezentacija učesnica kvalifikacija za završnicu prvenstva u SAD-u.

Kamerun, Maroko, Nigerija, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Belgija, Bugarska, Njemačka, Grčka, Italija, Holandija, Norveška, Republika Irska, Rumunija, Rusija, Španija, Švedska, Švicarska, Meksiko, SAD, Argentina, Brazil, Bolivija i Kolumbija su bile učesnice SP-a 1994. godine, a iznenađenje prvenstva bila je selekcija Bugarske, koja je došla do polufinala, a u ranijih 16 nastupa na prvenstvima bilježila je isključivo poraze.

SP 1994. godine će također ostati upamćeno i po pozitivnom doping testu argentinskog asa Armanda Diega Maradone. On je nakon prve utakmice u grupi, u kojoj je Arrgentina rezultatom 4:0 pobijedila Grčku, bio pozitivan na doping testu i izbačen je sa prvenstva.

Kolumbijski reprezentativac Andres Escobar je u prvom susretu u grupnoj fazi protiv domaćina SAD-a postigao autogol i domaćini su na kraju slavili pobjedu rezultatom 2:1. Ovaj autogol bio je koban za Escobara koji je ubijen po povratku u rodnu Kolumbiju. Nagađa se da je kolumbijska mafija tim autogolom izgubila velike svote novca na kladionici.

Finale SP-a 1994. godine igrano je u Los Angelesu pred 94.194 gledalaca, a ovaj dvoboj Brazila i Italije bio je prvo finale u historiji prvenstava koje je riješeno izvođenjem jedanaesteraca. Utakmica je završena bez pogodaka, a jedanaesterce je odlučio promašaj Roberta Baggija. On je tako od heroja koji je postigao pet golova i doveo Italiju u finale, postao tragičar. Brazil je tako postao prva selekcija koja je titulu prvaka svijeta osvojila četiri puta.

U susretu za treće mjesto Šveđani su sa visokih 4:0 pobijedili iznenađenje prvensta Bugarsku.

Na ukupno odigrane 52 utakmice SP-a u SAD-u postignut je 141 gol, a najefikasniji su bili bronzani Šveđani sa 15 postignutih golova.

Za najboljeg igrača turnira i osvajača Zlatne lopte proglašen je brazilski as Romario, a nagradu "Jašin" za najboljeg golmana ponio je Belgijanac Michel Preud'homme.

Najbolji strijelci turnira u SAD-u bili su legendarni bugarski napadač Hristo Stoičkov i Rus Oleg Salenko. Oba golgetera su po šest puta tresli protivničke mreže, ali je Selenko ušao u historiji SP-a kao jedini fudbaler koji je na jednoj utakmici postigao pet golova. To se desilo na susretu Rusija - Kamerun koji je završen rezultatom 6:1. Selenko je u manje od sat vremena postigao pet golova, a poslije prvenstva nije napravio očekivanu karijeru.

Pomenuti susret nije imao veliku važnost, s obzirom da su i Rusi i Kamerunci ranije izgubli šanse za prolaz dalje, no ona će ostati upamćena po još jednom rekordu SP-a. Naime, kamerunski veteran Roger Milla je u tom susretu imao 42 godine, jedan mjesec i osam dana i postao je najstariji igrač koji je nastupio na utakmicama SP-a, ali i najstariji strijelac pošto je postigao utješni gol za "Lavove".