28. kolo Premijer lige BiH
0

U subotu 93. derbi Željezničara i Sarajeva

FENA
Foto: TheManiacs.org
Foto: TheManiacs.org
Vječiti derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva u svom 93. izdanju bit će odigran u subotu na stadionu Grbavica u okviru 28. kola nogometne Premijer lige BiH.

Na zajedničkoj pres-konferenciji u prostorijama FK Željezničar treneri i kapiteni oba kluba izrazili su očekivanja da će derbi proteći u fer i sportskom nadmetanju i da će igrači i navijači biti na nivou događaja.

Po riječima trenera Demira Hotića, ekipu Željezničara očekuje još jedna važna utakmica u kojoj negov tim pred domaćom publikom želi da ostvari povoljan rezultat.

Njegov kolega na klupi Sarajeva Mehmed Janjoš ističe da je ovo jedini pravi derbi u našoj zemlji, bez obzira na kojim se pozicijama klubovi trenutno nalaze na tabeli.

"Naši rezultati ovog proljeća nisu slučajni. Sarajevo dolazi na Grbavicu da pokaže da može i zna da igra, kao i da želi da dođe do povoljnog rezultata", kazao je Janjoš.

Kapiten Sarajeva Muhamed Alaim ističe da je njegovoj ekipi do kraja prvenstva potrebno još šest bodova za izlazak u Evropu te da će on i njegovi saigrači učiniti sve da to i ostvare.

Oba tima neće nastupiti u najjačim sastavima. U redovima Sarajeva derbi će zbog povreda propustiti Nikitović i Mohar, koji su duže van stroja, dok se očekuje da će lakše povrijeđeni Hadžić, Janjoš i Škoro biti spremi. Kod Željezničara, osim povrijeđenih Rovčanina i Radovanovića, svi igrači su u kombinaciji za najbolji tim.

U dosadašnja 93 derbja oba tima zabilježila su po 28 pobjeda, dok je 37 susreta okončano bez pobjednika. Na Grbavici domaći su slavili 17 puta, a tim s Koševa 12 puta. Nogometaši Sarajeva nakon 27. kola na tabeli Premijer lige trenutno se nalaze na trećoj poziciji sa 46 bodova, dok je Željezničar deseti s deset bodova manje.

Derbi Željezničar - Sarajevo igrat će se 9. maja u 17.00 sati, a sudit će ga Danijel Pajić (Bijeljina), s pomoćnicima Daliborom Draškovićem (Istočno Sarajevo) i Sinišom Janjićem (Bijeljina).