Službeno
0

U stampedu u Južnoj Africi povrijeđeno 15 osoba

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Glasnogovornik lokalne policije Eugene Opperman izjavio je da je 14 civila lakše, te jedan policajac teže povrijeđen prilikom stampeda uoči prijateljskog dvoboja nogometaša Nigerije i Sjeverne Koreje.

Nedjeljna prijateljska utakmica odigrala se na stadionu Makhalung u johanesburškom pregrađu. Neprikladni stadion odabrali su Nigerijci, nominalni domaćini susreta.

Njihovi su navijači izazvali problem kad su, za vrijeme intoniranja nacionalne himne, probili barijeru na ulazu u stadion. Pritome je više navijača u prvim redovima pod pritiskom popadalo, a oni odostraga jednostavno su preko njih ušli na stadion.

"U ovom trenutku imamo informaciju o 14 lakše povrijeđenih civila. Teže je povrijeđen jedan policajac", izjavio je Opperman dodavši:

"Svi su prevezeni u bolnice i zdravstveno zbrinuti."

Prema agencijskim informacijama, koje se zasad dosta razlikuju, policajac je stradao nakon što se na njega srušila ograda dok je branio ulaz. Novinar Reutersa, koji je svjedočio događaju, tvrdi da je među povrijeđenima i dvoje djece.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) ogradila se od incidenta rekavši da nema ništa s organizacijom te utakmice. Nigerijski nogometni savez traljavo je odradio posao s printanjem ulaznica, koje su navijači jednostavno fotokopirali ulazeći s nevažećim kartama na stadion prebukiranog kapaciteta, na kojeg maksimalno stane do 12.000 gledatelja. Prema nekim izvještajima, bilo ih je čitavih 20.000.

I nakon incidenta još je 500-tinjak navijača u nigerijskom dresovima nastavilo kroz rešetke promatrati događanja na terenu.

Nigerija je pobijedila sjevernokorejsku ekipu 3-1.