Nogomet
6

U slučaju prolaska u drugi krug, BiH bi najvjerovatnije igrala sa Francuskom

Piše: E. I.
Nogometna reprezentacija BiH večeras igra drugu utakmicu Mundijala u Brazilu. Suparnik je Nigerija. U slučaju pobjede Zmajevi će imati ogromne šanse da zauzmu drugo mjesto grupe F. Ako izabranici Safeta Sušića ovoje bod, opet će imati priliku da se plasiraju među 16 najboljih.

U nekim kombinacijama i sa dva remija bh. tim ide dalja. Da bi se to desilo Argentina trebala pobijediti Nigeriju i Iran sa 1:0 ili sa više od jednim golom razlike, a Zmajevi remizirati u oba preostala meča.

S obzirom da se grupa F ukršta sa grupom E, supranik BiH bi u tom slučaju bila Francuska koja je lider u svojoj grupi. U dvije utakmice izabranici Didiera Deschampsa postigli su čak osam golova i sa Ekvadorom 25. juna igraju za prvo mjesto. Dovoljan im je čak i bod.

Utakmica osmine finala između prvoplasirane selekcije iz grupe E i drugoplasirane reprezentacije grupe F igra se 30. juna u Brasilliji u 18:00 sati.

Nadamo se da će Bosna i Hercegovina proći u narednu rundu. S druge strane će gotovo sigurno biti Trikolori. Francuzi izgledaju moćno, ali sa njima imamo nerasčišćenih računa. Sjetite se 11. oktobra 2011. godine i okršaja u Parizu za plasman na Euro 2012.

Francusku reprezentaciju smo te noći razbili u prvih 45 minuta, nadigravši ih na svim poljima. Krunisali smo to pogotkom Džeke i vodstvom 1:0. Nažalost, u trenucima kad smo veliku utakmicu privodili kraju, idući prema EP-u, škotski sudija Craig Thomson iskoristio je prvu (polu)šansu i svirao penal za "Galske pijetlove" u 77. minuti.

Možda budemo imali priliku za revanš.