Suđenje u Premijer ligi BiH
0

ANALIZA / U Savezu zadovoljni, neki klubovi ogorčeni, rješenje se ne nazire

Piše: Edin Isanović
Nakon svakog kola Premijer lige BiH pojedini klubovi "galame" na sudije. Ponekad djelioci pravde na bh. travnjacima pokazuju jad i bijedu u najpopularnijem sportu naše zemlje. S druge strane, vodeći funkcioneri NSBiH mišljenje mijenjaju po potrebi, svi su umreženi u "igri" bez kraja, velikoj većini svetinja je samo lični interes.

Kada pogledamo suđenje u nekim dvobojima reći da je na sceni blamaža, bilo bi preblago...Ipak, kada se napravi paralela sa prethodnim sezonama, mora se priznati da pomaka ima. Većina relevantnih nogometnih lica napominje da je suđenje bolje u jesenjem dijelu sezone, što je i razumljivo. U krovnoj kući bh. nogometa smatraju da arbitri na utakmicama Premijer lige svoj posao obavljaju korektno.

Dostupni snimci

Evo šta nam je rekao jedan od kontrolora suđenje. Identitet mu nećemo otkriti (ime i prezime poznato redakciji), jer je rekao da oni ne smiju davati izajave za medije:

"Imamo hrabre i perspektivne suce. Prigovore klubova konstantno dobivamo. Ponekada su neosnovane, ali moram priznati da u nekim slučajevima ima i grešaka. Svaki propust sankcionišemo na adekvatan način. Svaku spornu utakmicu pogledamo po nekoliko puta i utvrdimo da li je zaista bilo propusta", kaže jedan od kontrolora suđenja.

Postavili smo pitanje o suđenju timu sa Koševa, koje je u fokusu u posljednje vrijeme. Je li istina da se savez "iživljava" nad bordo timom nakon što su se žalili UEFA-i na odluku u "slučaju Gavarić"?

"To nije istina. U Travniku su imali odlično suđenje, a i sto se odnosi i na Laktaše. Te utakmice smo pregledali nekoliko puta i mislim da su sudije ispravno postupile kod kartona. Za Tuzlu vam ne mogu ništa reći, jer ja taj meč nisam gledao. Ako vi želite pregledati snimak stojimo vam na raspolaganju. Volio bih da javnost vidi istinu.“

Ima li privilegovanih klubova kada su suci u pitanju?

"To je nemoguće. Naime, svaki sudija jednom klubu u polusezoni može dva puta dijeliti pravdu kao glavni sudija. Znači, maksimalno četiri puta u toku čitave sezone. O tome se striktno vodi računa".

Na kraju je kontrolor suđenje dodao i ovo:

"Ako postoji problem treba sjesti i razgovarati, pronaći rješenje konstruktivnim razgovorom. Ponekad klubovi svoj nerad koji se odražava kroz loše rezultate prikrivaju optužbama prema sudijama. Ja mogu obećati da ćemo do kraja prvenstva biti rigorozni na svaku sudijsku nepravdu“.

Mrković najčešće pokazuje na jedanaesterac

Svi oni koji prate takmičenje koje je na 100. mjestu najboljih liga svijeta znaju šta je prava istina. Objektivno, još uvijek je teško igrati "normalan nogomet" u pojedinim sredinama. Ako kod nas sudijski problem postoji, a postoji, i ako se kani rješavati, on se mora riješiti cijelovito. Prve mjera je radikalno čišćenje u vlastitom dvorištu. Praksa dovođenja podobnih sudaca mora prestati.

Za kraj vam donosimo malo sudijske statistike (podaci preuzeti sa stranice NSBiH). Najviše utakmica u do sada odigrana 22. kola sudio je Radislav Vukasović, jedanaest. Podijelo je 67 žutih kartona i svirao je jedan jedanesterac.

Po devet utakmica sudili su Semir Kaplan (39 žutih kartona i 2 kaznena udarca), Rusmir Mrković (47 žutih kartona i 6 jedanasteraca) i Goran Paradžik (56 kartona i 4 jedanaesterca). Osam puta djelilac prvade bio je Vladimir Dominković (39 žutih kartona i 0 jedanaesteraca).

Najnervozniji sudija je Adnan Pervan koji je u 6 utakmica podijelio 45 žutih (7,5 po utakmici) i 2 crvena kartona. Uz rame sa njim je i Vladimir Bjelica. On je u 7 utakmica dodijelio 47 žutih kartona (6,7 po utakmici). Na jedanaest metara najčešće pokazuje Rusmir Mrković. U devet utakmica, šest puta je signalizirao kazneni udarac (0,66 po utakmici).