Nogomet
7

U prošloj sezoni postigli 93 gola: Lewandowski i Ronaldo se utrkuju za polufinale

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedan je kapiten i najbolji igrač Poljske, drugi je kapiten i najbolji igrač Portugala. Jedan nije postigao gol u posljednjih sedam utakmica za reprezentaciju, drugi je postigao dva iz 33 pokušaja. Riječ je o Robertu Lewandowskom i Cristianu Ronaldu, igračima koji su skupa u posljednjoj sezoni postigli 93 gola igrajući za Bayern Minhen i Real Madrid.

Lewandowski je u 32 utakmice Bundeslige za Bayern postigao 30 golova i osvojio titulu najboljeg strijelca lige. U Ligi prvaka je postigao devet golova u 12 utakmica, dok je u DFB-Pokalu postigao tri gola u šest utakmica.

Njegov najupečatljiviji meč iz prošle sezone je onaj protiv Wolfsburga kada je ušao s klupe nakon poluvremena i od 51. do 60. minute postigao pet golova. Ukupno, Lewandowski je za Bayern u prošloj sezoni postigao 42 pogotka u 51 odigranoj utakmici.

Iako je iza njega sjajna sezona u klubu, kao i sjajan učinak u kvalifikacijama za Euro koje je okončao kao najbolji strijelac sa 13 golova u 10 utakmica, Lewandowski je u krizi kada su u pitanju nastupi u dresu Poljske. Već u sedam vezanih utakmica za reprezentaciju nije postigao gol, a na Euru je odigrao svaki minut.

Ronaldo je za Real Madrid postigao 51 gol u 48 utakmica. Od toga, Ronaldo je 35 golova smjestio iza leđa golmana u Primeri, a za to mu je trebalo 36 nastupa. U Ligi prvaka je u 12 utakmica postigao čak 16 golova. Golove u Kupu Kralja nije mogao postizati jer je Real izbačen iz tog takmičenja.

U kvalifikacijama za Euro Ronaldo je nastupio u šest mečeva za Portugal i postigao pet pogodaka. Na Euru je postigao dva gola iz ukupno 33 udarca prema golu, a oba je postigao u jednom meču, onom protiv Mađarske, tako da je u tri meča Eura bio bez pogotka.

Ronaldo I Lewandowski na Euru nisu ostvarili učinak kakav se očekivao od njih. Možda večeras poprave statistiku? Jedno je sigurno, jedan mora kući.