Nogomet
108

U porodici O'Reilly jedno poluvrijeme navijaju za BiH, jedno za Irsku

Piše: Edin Isanović
Porodica O'Reilly
Bosanka Amela Ivković-O'Reilly i Irac Denis O'Reilly su u braku 13 godina. U neizvjesnosti čekaju večerašnju uzvratnu utakmicu baraža koja se igra u Dublinu. Šanse su podjednake nakon remija u Zenici. Naravno, Amela će bodriti Zmajeve, dok će Denis srcem biti uz Irsku. Utakmicu će posmatrati s prijateljima u svom domu u Sarajevu.

Amela: Mentalitet irskog i bh. stanovništva je sličan

Amela koja je članica Udruženja nutricionista Irske, članica Udruženja nutricionista Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije vjeruje kako BiH u konačnici može eliminisati Irsku.

"Iskreno, kod nas se jedno poluvrijeme navija za BiH, jedno za Irsku. Naravno, ja bodrim BiH“, kazala je za Klix.ba.

Dodaje kako stanovništvo na Zelenom otoku mnogo zna o Bosni i Hercegovini.

"Kada sam prvi put otputovala u Dublin shvatila sam koliko ljudi znaju o našoj zemlji. I oni su propatili puno, kao i mi. Sličnog smo mentaliteta. Irci imaju smisao za humor kao i mi, čak se vole našaliti na svoj račun. Njhove pjesme podsjećaju na naše“, dodaje naša sagovornica.

Ivković-O'Reilly naglašava kako će se večerašnja utakmica gledati u njihovom domu u gradu na Miljacki.

"Posljednje četiri godine živimo u Sarajevu. Meč iz Dublina će se posmatrati kod nas. Većinom će biti navijači BiH, a naravno bit će i onih koji će bodriti Irsku zastavama. Neko će se na kraju radovati. No, kako god završi imat ćemo predstavnika na Euru. Mi smo u maju 2012. godine posmatrali prijateljski meč i tada je Irska na svom terenu slavila 1:0. Ja i naš sada sedmogodišnji sin smo navijali za BiH, a Denis je bio uz domaće“, istakla je.

Denis: BiH je realno kvalitetnija reprezentacija

Denis, koji je inače vatreni navijač Manchester Uniteda, kaže kako je s društvom gledao prvi dvoboj u Zenici.

"Inače uvijek navijam za BiH i utakmice gledam sa svojim prijateljima koji bodre Zmajeve. Čak sam govorio da će mi biti svjedno kada se sastanu meni dvije najdraže države. Ipak, kada sam čuo himnu Irske, sve se promijenilo. Od tog trenutka sve sam gledao drugačije. Srce je bodrilo Irsku“, istakao je Denis za Klix.ba.

Prokomentarisao je i igru oba nacionalna tima na Bilinom Polju.

"Bh. selekciju gledam stalno i bio sam pomalo iznenađen kako su igru bazirali na dugim loptama i zračnim duelima. To je Ircima savršeno odgovaralo jer je to njihov stil. Još kada su uslišene molitve da se spusti magla, bilo je jasno da Zmajevi neće pobijediti. Znam da sada u Irskoj prizivaju kišu za uzvrat“, kroz smijeh kaže Denis.

O'Reilly ističe kako u Dublinu očekuje zanimljiv okršaj.

"Mislim da je BiH realno kvalitetnija reprezentacija, ali to trebaju pokazati na terenu. Posebno se to odnosi na tehničku potkovanost. Ipak, da bi došli do željenog ishoda u Dublinu moraju uložiti mnogo više energije od prikazanog u Zenici. Čak mislim da i taktički trebaju drugačije odigrati. Ako samo budu tražili Džeku dugim loptama, Irci će to zaustaviti. Mislim da su šanse podjednake. Bez obzira na krajnji ishod, imat ćemo predstavnika na Evropskom prvenstvu u Francuskoj“, zaključio je Denis.