Grupa D
95

FOTO+VIDEO / U odličnoj utakmici Englezima tri boda, Šveđani idu kući

Piše: D. B.
Foto: AFP
(Foto: AFP)
U drugom kolu grupe D su snage odmjerile reprezentacije Švedske i Engleske. U odličnoj utakmici su ispješniji bili Englezi koji su pobijedili razultatom 3:2. Poraz za Šveđane je značio i kraj takmičenja na Euru.

Početak utakmice je obilježila prilika za Engleze, tačnije za Parkera, koji je neprecizno šutirao u 7. minuti. Pet minuta kasnije se ukazala prilika Šveđanima preko S. Larssona, koji nije uspio loptu pospremiti u mrežu Engleza. Obje ekipe su ekipe u narednim minutama stvorile po nekoliko prilika, a najozbiljnije su bile one koje su propustili Welbeck (Engleska) i Ibrahimović (Švedska).

Englezi su poveli u 23. minuti nakon što je sjajnim ubačajem Gerrard pronašao Carrolla, koji je udarcem glavom loptu poslao iza leđa švedskog golmana Isakssona.

Samo dvije minute nakon primljenog gola Šveđani su mogli izjednačiti rezultat na 1:1, no, na njihovu žalost, Olsson nije zatresao Hartovu mrežu. Hart je sjajno reagovao u 33. minuti kada je šutirao Ibrahimović. Nakon toga je fantastičnu priliku za gol na drugoj strani propustio Young. U finišu prvog dijela prilike za gol nisu iskoristili Kallstrom (Švedska) i Welbeck (Engleska), pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

Šveđani su odlično zaigrali početkom drugog poluvremena. Ibrahimović je u 49. minuti asistirao Mellbergu koji je šutirao prema golu, ali je loptu u mrežu usmjerio engleski reprezentativac Johnson za izjednačenje rezultata na 1:1.

Ipak, Mellberg je postigao gol i Šveđane doveo u vodstvo u 59. minuti nakon asistencije S. Larssona.

Nakon preokreta Švedske su uslijedile prilike na obje strane. Jednu od njih je iskoristio Walcott koji je sjajnim golom u 64. minuti izjednačio rezultat na 2:2.

Odlična igra na obje strane se nastavila. U 78. minuti Englezi dolaze do preokreta. Na asistenciju Walcotta je fantastično petom pogodio Welbeck i donio vodstvo Engleskoj postavivši i konačan rezultat ove utakmice na 3:2.

Grupa D:

Švedska - Engleska (Carroll 23. Johnson 49. a.g., Mellberg 59., Walcott 64., Welbeck 78.)