Copa America
0

U La Plati izvučene grupe

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Domaćin Argentina i Brazil neće imati teške suparnike u grupama 43. izdanja Cope Americe, nogometnog prvenstva Južne Amerike koje se igra tokom jula sljedeće godine.

Žrijebanje grupa u La Plati domaćine Argentince smjestilo je u grupu A s Bolivijom, Kolumbijom i Japanom, koji dolazi kao gost prvi puta nakon debitantskog nastupa 1999. godine. Brazil je grupi B s Paragvajem, Ekvadorom i Venezuelom.

Najneizvjesnija je C-grupa, u kojoj će se za četvrtfinale, u koji ulaze najbolje dvije ekipe iz svake od grupe plus dvije najbolje trećeplasirane ekipe, boriti Urugvaj, Čile, Meksiko i Peru.

"Naša grupa nije za podcjenjivanje. Sve su ekipe u njoj dobre, uključujući i Japan, čija je ekipa sjajno igrala na Svjetskom prvenstvu ove godine. Prošlo je puno vremena otkako je Argentina osvojila trofej, tako da će ovo za nas biti turnir od iznimnog značaja. Znam da ćemo zbog igranja na domaćem travnjaku biti pod ekstrapritiskom. Stoga se moramo dobro pripremiti kako bismo turnir završili pobjednički", izjavio je argentinski selektor Sergio Batista.

Argentina je, uz Urugvaj, najtrofejnija nacija turnira s 14 naslova. Posljednji su put "gauči" slavili 1993. godine. Brazil je na osam naslova, ali je i aktivni branitelj iz Venezuele 2007. godine.

Osim Japanaca, kao gosti će u Argentini od prvoga do 24. jula igrati Meksikanci, koji dolaze jubilarni deseti put.

Utakmice će se igrati na ukupno osam stadiona, u La Plati, Buenos Airesu, Cordobi, Mendozi, Santa Feu, San Juanu, Jujuyu i Salti, a natjecanje će Argentinci otvoriti prvog jula protiv Bolivije na Gradskom stadionu u La Plati.

 Copa America 2011., žrijeb grupa:

Grupa A: Argentina, Bolivija, Kolumbija, Japan Grupa B: Brazil, Paragvaj, Ekvador, Venezuela

Grupa C: Urugvaj, Čile, Meksiko, Peru