Vedad Ibišević
0

"U Hoffenheimu imam sve što poželim"

Totalsport
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević, bosanskohercegovački nogometaš i jedan od vođa Bundesligaša Hoffenheima, gostovao je u četvrtak na internet-portalu Goal.com. Nogometnu priču Ibišević počeo je svojom domovinom.

"Nema sumnje da mom bosanskom narodu nogomet mnogo znači. Nismo organizirani kao Nijemci, situacija kod nas je mnogo teža za život, ali nogomet ima posebno mjesto. Ako pogledamo kroz historiju, uvijek smo imali talentovane i dobre nogometaše, ali u praćenju smo ipak okrenuti inostranstvu i najjačim ligama", rekao je na početku Ibišević i nastavio s usporedbom Bundeslige i onog što se događa u njegovoj zemlji:

"Teško je to porediti. U domovini prije svega nedostaje infrastrukture, kao što je put prema Evropi težak i dugačak za svaku od tamošnjih ekipa. No, bitno je da se živi za nogomet. Također, ja lično nikada nisam igrao u bosanskoj ligi, pa mi je ta usporedba malo teža za objasniti."

Potom se Ibišević okrenuo onom što mu je svakodnevica i što mu je bliže.

"U Bundesligi, mislim, svaki igrač u svakoj utakmici mora dati svoj maksimum. Na to ga prisiljavaju navijači, jer dekor u ovim utakmicama je naprosto veličanstven. Baš svaki stadion na kojem igramo je uvijek rasprodan. Atmosfera je apsolutno inspirirajuća i to je najljepše od svega."

O razlici među najjačim ligama Evrope je rekao: "Ta atmosfera i ispunjeni stadioni na svim utakmicama su ono što Bundesligu čini drugačijom od, recimo, Serije A. Isto tako, u drugim ligama, u pravilu, uvijek isti klubovi stoje na vrhu tabele, dok se u Bundesligi svake sezone ta slika mijenja."

Za kraj je Ibišević rekao: "U Hoffenheimu imam sve što u nogometnom smislu želim. Jak klub iza svega, ali i mir pri treniraju i napredovanju. Uživam ovdje svakodnevno."