Euro 2012, grupa B
241

U četvrtfinale idu Portugal i Njemačka

Totalsport
(Foto: AFP)
Nogometne reprezentacije Njemačke i Portugala izborile su plasman u četvrtfinale Eura u Poljskoj i Ukrajini iz grupe B. Epilog je to nakon odigranih susreta 3. kola.

Njemačka je u Ljvivu slavila 2:1 protiv Danske, dok je Portugal identičnim rezultatom u Harkivu savladao Holandiju dvama golovima Cristiana Ronalda.

Uoči posljednjeg kola aktealni svjetski viceprvaci Holanđani imali su teoretske šanse za prolaz dalje pobjedom od dva ili više golova razlike protiv Portugala, uz pobjedu Njemačke nad Danskom. I dok je Njemačka svoj dio posla obavila, Holanđani to nisu bili u stanju usprkos činjenici da je njihov selektor Bert van Marwijk izrotirao sastav, ubacio Rafaela van der Vaarta i Klaas-Jana Huntelaara od prve minute i zaigrao puno ofanzivnije.

"Oranju" je protiv Portugala pripalo tek prvih nešto više od deset minuta, a nakon toga je Portugal zagospodario terenom. Pogodio je Van der Vaart sjajnim dalekometnim udarcem ljevicom s nekih dvadesetak metara malo iskosa s desne strane u dalji kut nemoćnog golmana Ruija Patricija i doveo Holanđane u vodstvo. No, to je bilo praktički sve što je razjedinjena holandska ekiša napravila, a Portugal predvođen Cristianom Ronaldom je došao do preokreta i pobjede.

Ronaldo je postigaodva gola, u 28. i 74. minuti, a pogodio je još u dva navrata i okvir gola. Kod oba je gola Ronaldu asistirao Nani. Kod prvog ga je sjajno proigrao u prostor, da bi najbolji igrač Reala poslao mirno loptu u bliži kut, dok je kod drugog Ronaldo okrunio sjajan kontranapad koji je potegnuo Joao Moutinho još na portugalskoj polovici. Ronaldo je nakon asistencije Nanija na drugu stativu smirio loptu u kaznenom prostoru i mirnu ju poslao u bliži kut nemoćnog Maartena Stekelenburga.

Bili su to Ronaldov 33. i 34. gol u 93. nastupu, čime je postao sedmi različiti igrač u historiji koji se upisao među strijelce na tri različita Eura, nakon Ibrahimovića, Henryja, Šmicera, Postige, Klinsmanna i Nuna Gomesa.

Holandija, koja je uoči takmičenja proglašena jednim od najvećih favorita takmičenja, napušta Euro bez osvojenog boda.

U drugoj utakmici Danci su pružili sjajan otpor favoriziranim Nijemcima, ali više od časnog poraza nisu uspjeli. Poveo je "elf" u 19. minuti golom Lukasa Podolskog, koji je tako na savršen način obilježio svoj jubilarni 100. nastup za njemačku reprezentaciju. Zabio je krilni napadač Arsenala nakon proigravanja petom Marija Gomeza. Izjednačili su Danci samo pet minuta kasnije kada je Michael Krohn-Dehli glavom nakon asistencije Nicklasa Bendtnera pospremio loptu iza Manuela Neuera. Lars Jacobsen izveo je korner, Bendtner je glavom pronašao veznjaka Brondbyja, a ovaj također glavom postigao svoj drugi gol na takmičenju.

Imali su Danci prilika za vodstvo, a posebice treba istaknuti pokušaj Jakoba Poulsena tik uz vratnicu iz 51. minute. No, nisu uspjeli postići gol, za razliku od Nijemaca koji su poentirali u 80. minuti. Za pobjednički gol "elfa" zaslužni su igrači Bayera Andre Schürrle i Lars Bender. Schürrle je sjajno uposlio Bendera na desnoj strani, a ovaj je preciznim prizemnim udarcem u dalji kut savladao Stephana Andersena.

Njemački selektor Joachim Löw postavio je Bendera u udarnih 11 umjesto suspendiranog Jeromea Boatenga, a branič "apotekara" mu je uzvratio na najbolji mogući način, prvijencem u dresu "elfa".

Njemačka će u četvrtfinalu igrati protiv Grčke, dok će Portugalci snage odmjeriti protiv Čeha.

Europsko prvenstvo, grupa B, 3. kolo:

Danska - Njemačka 1-2 (Krohn-Dehli 24 / Podolski 19, Bender 80)

Holandija - Portugal 1-2 (Van der Vaart 11 / Ronaldo 28, 74)

Redoslijed: 1. Njemačka 9, 2. Portugal 6, 3. Danska 3, 4. Holandija 0