BiH nema ni u kafićima
0

U Brčkom samo prenos susreta Srbija - Rumunija

Piše: A. Karadža
Sa prenosa utakmice BiH-Turska (Foto: InfoBrcko.com)
Sa prenosa utakmice BiH-Turska (Foto: InfoBrcko.com)
Građani Brčko distrikta koji navijaju za BiH ostat će uskraćeni za mogućnost javnog gledanja utakmice Estonija-BiH koja će se igrati u subotu. Njihovi sugrađani koji navijaju za reprezentaciju Srbije, utakmicu će moći gledati na stadionu malih sportova na Blatuši gdje će biti omogućen prenos.

Prije utakmice bit će odigrana utakmica između navijača Partizana i Crvene Zvezde, nakon čega će svi zajedno, u slučaju pobjede ili neriješenog rezultata krenuti ulicama Brčkog sve do memorijalnog centra.

S obzirom na moguće posljedice organizovanja javnog gledanja utakmice Estonija-BiH niko od organizatora javnog prenosa utakmice BiH-Turska na sebe nije želio preuzeti odgovornost, tako da se utakmica neće moći gledati zajedno i na otvorenom.

Međutim, bilo kakva mogućnost javnog gledanja utakmice mogla bi biti isključena sa obzirom na zahtjev policije koji je upućen Vladi Distrikta da se zabrani rad ugostiteljskim objektima od 15 sati do nedjelje ujutro. Kao razlog se navodi sigurnost građana.

Kako nam je rekla Mara Simikić, portparol Vlade Brčko distrikta, odluka o zahtjevu još uvijek nije donesena. U toku dana, očekuje se sastanak političkih partija u Skupštini distrikta gdje će biti doneseni određeni zaključci, nakon čega će gradonačelnik, najvjerovatnije sutra, donijeti odluku o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

Kako nezvanično saznajemo, bošnjački predstavnici u Skupštini neće pristati na ovakvu odluku, ali će gradonačelnik udovoljiti zahtjevima policije, tako da će građani BiH koji navijaju za svoju domovinu još jednom ostati bez mogućnosti gledanja utakmice na javnom mjestu, pa makar i u kafićima.