FIFA i UEFA reforme
0

KOLUMNA / U BiH kažeš fudbal, misliš politika

Piše: Bakir Tiro
Tmurni oblaci ponovo su se nadvili nad tamnim fudbalskim vilajetom Bosne i Hercegovine. Ovaj put, najgori mogući. Našim klubovima i reprezentaciji nad glavom visi suspenzija iz svih međunarodnih takmičenja!

Međutim, za tim previše ne mare članovi Predsjedništva N/FS BiH. I dok bi se mogao desiti definitivni krah bh. fudbala na staklenim nogama, Sulejman Čolaković, Iljo Dominković i Bogdan Čeko otišli su na put oko svijeta. Tri brata, iz tri naša različita naroda šetaju po Južnoj Africi. Prisustvovat će otvaranju Svjetskog prvenstva. Najskuplja delegacija koja je doputovala u Afriku o trošku FIFA (sve druge zemlje poslale su predsjednika i generalnog sekretara) u Johannesburgu bit će i na Kongresu Svjetske fudbalske asocijacije.

Rasturiti tročlana sijela po "bijelom svijetu"

Upravo bi im na Kongresu, čelnici FIFA trebali očitati još jednu lekciju, te ubuduće "rasturiti" njihova tročlana sijela i besjede po "bijelom svijetu".

Čolaković, Čeko i Dominković do 18. juna u pismenoj formi moraju se očitovati o najnovijih zahtjevima FIFA i UEFA u pogledu promijene Statuta N/FS BiH. Iz Afrike se vraćaju 13. ovog mjeseca, pa će imati još pet dana za razmišljanje, ali i konsultacije sa aktuelnim politikama. Prihvatiti ukidanje Predsjedništva N/FS BiH i inauguraciju jednog predsjednika na Skupštini Saveza 16. jula ili potpisati kapitulaciju našeg fudbala u trci sa normalnim svjetskim tokovima?!

FIFA i UEFA bili su jasni i ultimativno traže: Fudbalske reforme u BiH ili suspenzija klubova i naših reprezentacija iz međunarodnih takmičenja.

"Tročlani" će možda nekako i progutati gorku pilulu rasturanja njihovih zajedničkih besjeda po svijeta. Možda? Jer, svi bi htjeli u predsjedničku fotelju. I kada bi se dogovorili pitanje je hoće li to dozvoliti njihovi politički mentori koji ih i poslaše u N/FS BiH?

Političke marionete mogle bi izgubiti funkcije

Ali? Krucijalni problem za Čolakovića, Čeku i Dominkovića mogao bi predstavljati eksplicitan zahtjev FIFA i UEFA da se izbori u N/FS BiH više ne vrše verifikacijom prijedloga sa lokalnih nivoa. Prema novom Statutu N/FS BiH koji mora biti usvojen ili letimo sa fudbalske karte svijeta, kaže se da 10 kantonalnih saveza iz F BiH i pet područnih iz RS trebaju predlagati po trojicu kandidata za 15 mjesta u Izvršnom odboru N/FS BiH. Do sada su ih oni imenovali, a Skupština N/FS BiH samo potvrđivala kako bi ispoštovala proceduru u nakaradnom Statutu. No, neće ići. Po tri kandidata, njih ukupno 45 na listama, a onda izbori na državnom nivou. Šezdeset delegata u Skupštini N/FS BiH, ili najmanje njih 45 koliko je potrebno za kvorum održavanja sjednice, svojim glasovima trebaju odabrati članove IO, kažu u FIFA i UEFA ili letimo sa fudbalske karte svijeta!

Čolaković, Čeko i Dominković u ovakvom načinu fudbalskih izbora u BiH veoma lako mogli bi ostati bez funkcija. Zbog toga, postoji i opravdana bojazan da bi "u paketu" mogli odbiti paket reformi, a naš fudbal gurnuti u živo blato iz kojeg bi se teško mogao izvući živ!

FIFA i UEFA (ne)pravedne prema Hrvatima

Objektivno, u bh. fudbalu i danas se sve dijeli na tri. Nacionalni ključ igra presudnu ulogu i u funkcioniranju N/FS BiH, jedne od preko 200 nacionalnih asocijacija svijeta koja je i ponajviše ogrezla u kriminal i korupciju. Naši klubovi i reprezentacije mogle bi platiti ceh i zbog toga što u FIFA i UEFA kroz novi Statut N/FS BiH žele pojednostaviti donošenje odluka u IO. Neće mijenjati potrebni kvorum za održavanje sjednice IO. On će ostati na 12 članova, ali odluke će se, prema novom Statutu, donositi dvotrećinskom većinom glasova prisutnih na sastanku. To znači, da će biti sužena mogućnost političkih opstrukcija prilikom donošenja sportskih odluka. Tačnije, nacionalni ključ, ali samo u jednom slučaju, pao bi u vodu.

Konkretno, ukoliko na sjednici IO bude 12 članova za odluku će biti potrebno devet glasova. Ovu reformu u bh. fudbalu mogli bi odbiti pripadnici hrvatskog naroda koji imaju četiri predstavnika u IO, pa bi se praktično gotovo svaka odluka mogla donijeti bez njihovih glasova (IO čini još šest Bošnjaka i pet Srba).

Istini za volju, (ne)pravedno iz FIFA i UEFA. Ili su trebali tražiti totalnu promjenu u Statutu N/FS BiH, tj. da se fudbalske odluke donose sa natpolovičnim brojem glasova, ili u "veoma složenoj državi" ne ići na štetu samo jednog naroda.

Sudbonosni dani

Nažalost, u našem fudbalu moramo se prebrojavati na nacionalnoj osnovi, ali tako nam je "grah pao" od kako postasmo "demokratska" država, pa nam i fudbalom vladaju ljudi iz političke sjene.

Očito, sudbonosni dani su pred nama! FIFA i UEFA se ne šale. Odlučni su da koliko, toliko relaksiraju fudbal od politike i nacionalnog ključa u BiH.

Predstavnici Svjetske i Evropske fudbalske federacije 29. i 30. juna u Sarajevu imat će odvojene sastanke sa tročlanim Predsjedništvom N/FS BiH, kao i čelnicima entitetskih saveza, Federacije BiH i RS.

Već tada, i prije održavanja Skupštine N/FS BiH 16. jula, znat će sa čim raspolažu na našem terenu. Da li će uspjeti uvjeriti Srbe da nam u fudbalu ne treba Predsjedništvo, Hrvate da prihvate novi način odlučivanja u IO, Čolakovića da njegovo mjesto u fotelji N/FS BiH ne može biti vječno zacementirano? U svakom slučaju, ne prihvatimo li reforme i u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu odosmo u izolaciju. Baš kao sa bezviznim režimom, baš kao na putu ka integraciji u Evropsku uniju. Tako će nam biti sve dok nam fudbal ne budu vodili politikom neopterećeni sportisti. Oni bi puno lakše prihvatili promijene u Statutu N/FS BiH i spasili naše "loptanje" od propasti u koje ga skoro dvije decenije gura politika.

FIFA i UEFA reforme: U BiH kažeš fudbal, misliš politika!