Najbolji strijelac Jugoslavije
0

U Beogradu preminuo Stjepan Bobek

SRNA
U Beogradu je rano jutros, u 87. godini, preminuo Stjepan Bobek, nekadašnji fudbaler i trener "Partizana" i rekoder po broju golova u dresu jugoslovenske reprezentacije, javili su beogradski mediji.

Ljekari Hitne pomoći konstatovali su Bobekovu smrt 48 minuta nakon ponoći.

Stjepan Bobek je rođen 3. decembra 1923. u Zagrebu. Već sa trinaest i po godina igrao je 	za prvi tim "Viktorije", nižerazrednog kluba. Kao dvadesetogodišnjak postao je centarfor "Građanskog", a 1945. godine došao je u "Partizan" i za "crno-bele" igrao sve do 1959. godine.

Za tih trinaest godina Bobek je odigrao 468 utakmica i dao 403 gola. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 63 utakmice i postigao 39 golova.

Bio je centarfor, individualista, sjajan dribler i neobično vješt golgeter. Kasnije je dobio ulogu konstruktora igre. Igrao je za tim uživajući u pripremanju šansi saigračima. 

Njegov posljednji pas najčešće je bio "pola gola", a njegovo "rolanje" lopte i "zlatna peta" ostali su u jugoslovenskom fudbalu pod Bobekovim zaštitnim znakom kao i lična kreacija.

Kao fudbaler "Partizana", Bobek je osvojio dva prvenstva i četiri kupa. Bio je učesnik dva svjetska prvenstva - u Brazilu 1950. i u Švajcarskoj 1954, kao i dvije Olimpijade - u Londonu 1948. i u Helsinkiju 1952.
U svojstvu trenera imao je više uspjeha - pet šampionskih titula, dva kupa (grčki i tuniski) i jedno prvo mjesto u drugoj saveznoj ligi (sa "Vardarom"). 

Za najboljeg fudbalera "Partizana" svih vremena izabran je 1995. godine.