Nogomet
0

Twente uzeo bod prvaku, Barcelona uvjerljiva

Sarajevo-x.com/Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U okviru prvog kola grupne faze Lige prvaka večeras su odigrane utakmice u četiri grupe: A, B, C i D. Twente je uzeo bod prvaku Interu, Barcelona je bila uvjerljiva, a slavio je i Pjanićev Lyon.

LP, grupa A: Twente uzeo bod prvaku, remi Spursa u Bremenu

Nogometaši Intera u odbranu naslova pobjednika Lige prvaka krenuli su remijem kod Twentea (2-2) u 1. kolu grupe A, a na isti je način završio debi Tottenhama u ovom takmičenju.

Branitelj naslova Inter nije uspio doći do pobjede u Enschedeu kod nizozemskog prvaka. Poveli su, istina, "nerazzurri" u 13. minuti pogotkom Nizozemca Wesleya Sneijdera koji je u mrežu pospremio odbijenu loptu nakon udarca Diega Milita.

No, Twente je izjednačio samo sedam minuta kasnije nakon što je Theo Janssen iz slobodnog udaraca pogodio bliži ugao Julija Cesara. Poslije Janssenovog ubacivanja iz kornera u 30. minuti Interov prošlosezonski junak Milito je nespretno reagirao i glavom matirao vlastitog golmana.

Ipak, ekipa Rafaela Beniteza je do poluvremena izjednačila golom Samuela Eto'oa nakon duplog pasa s Goranom Pandevim, a rezultat se više nije mijenjao do kraja utakmice.

Tottenham prvi put igra u Ligi prvaka, a premijeru će pamtiti po sjajnom startu u utakmicu, ali na kraju ipak neodlučenom ishodu (2-2) u gostima kod njemačkog Werdera.

Spursi su u vodstvo došli već u 12. minuti nakon što je Benoit Assou-Ekotto dubinskom loptom na lijevoj strani pronašao Garetha Balea. Velšanin je ubacio u kazneni prostor, a Petri Pasanen je pod pritiskom Petera Croucha sproveo loptu u vlastitu mrežu. Samo šest minuta kasnije Crouch je i sam zabio pogodak i to u svome stilu. S lijeve je strane nabacio Rafael van der Vaart, a 201 centimetar visoki napadač je glavom smjestio loptu u gol domaćina.

Werder je ipak dvije minute prije kraja prvog poluvremena uspio smanjiti zaostatak nakon što je Wesley ubacio s lijeve strane, a Hugo Almeida glavom savladao Cudicinija. Izjednačenje je, pak, uslijedilo dvije minute poslije odmora nakon preciznog udarca Marka Marina s 20-ak metara.

U 87. minuti je Crouch imao veliku priliku da svome klubu ipak donese tri boda, izbio je sam pred Tima Wiesea, ali poslao je loptu pored stative.

LP, grupa D: Messi zabio dva, asistirao i promašio penal

Ekipa Barcelone isprala je gorak okus nakon domaćeg subotnjeg poraza od Herculesa 2-0 u Primeri, te se pred navijačima na Camp Nouu iskupila pobjedom protiv Panathinaikosa 5-1 na startu nove sezone u Ligi prvaka.

Najbolji svjetski nogometaš Lionel Messi, koji je prošle sezone bio i najbolji strijelac Lige prvaka s osam pogodaka, bio je središnja figura i u ovoj utakmici, koja je krenula šokantno za domaćine, nakon što je Sidney Govou pobjegao Abidalu po desnoj strani, te iz blizine savladao Valdesa u 20. minuti.

No, Barcelonini navijači vrlo brzo su osjećaj nevjerice zamijenili zadovoljstvom, jer je na scenu stupio Messi već dvije minute kasnije. Odlično ga je proigrao Xavi, a Messi je podignuo loptu iznad Panathinaikosovog golmana Tzorvasa u mrežu. U 33. minuti, domaćin je poveo. Xavi je izveo korner s desne strane, Busquets je glavom prenio loptu do Davida Ville, a bivši Valencijin napadač i učinkoviti španski reprezentativac "otvorio je račun" i zabio prvi gol za Barcu u Ligi prvaka.

U 45. minuti, Messi zabija svoj drugi, te ukupno treći gol španskog prvaka. I to kakav! Izmijenio je čak dva dupla pasa, prvo s Busquetsom, a onda i Pedrom Rodriguezom, a potom manirom rasnog strijelca još jednom matirao gostujućeg golmana.

U 55. minuti Messi je dobio priliku za hat-trick iz penala, koji je sam izborio. No, pucao je dosta loše, pa je Tzorvas pročitao njegovu namjeru i dobro se bacio u lijevu stranu.

U 78. minuti, lopta se nakon Messijevog udarca odbila od jedne stative, pa od druge, da bi je na kraju Pedro gurnuo u mrežu. I na kraju, u 93. minuti, nova minijatura Messija, koji je krasno pronašao utrčalog Alvesa koji se upisao u strijelce.

Sve u svemu, odlična predstava Barcelone, poglavito Lea Messija, a Panathinaikos je ostao na jednom jedinom šutu na gol u cijeloj utakmici, iz kojeg je postigao i vodeći pogotak.

U drugoj utakmici 1. kola C grupe, Kopenhagen je kao domaćin pobijedio Rubin iz Kazanja 1-0, a pogodak je glavom nakon slobodnog udarca postigao N'Doye u 87. minuti.

LP, grupa B: Lyon produbio krizu Schalkea

Loš dan Benedikta Höwedesa pogurao je nogometaše Lyona do pobjede 1-0 protiv Schalkea u 1. kolu grupe B Lige prvaka.

Spomenuti branič njemačkog doprvaka je u 21. minuti ogleda na Gerlandu, u nastojanju da spriječi pogodak nakon udarca Michela Bastosa, gurnuo loptu preko crte vlastitoga gola, da bi mu 17 minuta kasnije zbog grubog prekršaja sudija pokazao izravni crveni karton.

Schalke se od toga više nije uspio oporaviti, brojčano inferioran nije mogao pronaći put ni do boda. Tako se nakon tri poraza u Bundesligi sada mora pomiriti i s lošim startom u Ligi prvaka.

Bosanskohercegovački reprezentativac Miralem Pjanić je odradio svih 90 minuta u veznom redu Lyona.

U drugoj utakmici grupe Benfica je pred svojim navijačima rutinski savladala Hapoel iz Tel Aviva s 2-0. Strijelci su bili Luisao u 21. i Oscar Cardozo u 68. minuti.

LP, grupa C: Rangersu bod na Old Traffordu

Nogometaši škotskog prvaka Rangersa priredili su veliko iznenađenje odigravši 0-0 na Old Traffordu s domaćim Manchester Unitedom u 1. kolu C grupe Lige prvaka.

Rangers je uspješno odolijevao vrlo mlakim i neopasnim napadima sastava Alexa Fergusona tokom svih 90 minuta.

"Crveni vragovi", u čijim je redovima od početka zaigrao i Wayne Rooney, zapucali su samo šest puta prema Rangersovom golu, tri puta izvan okvira, a tri puta su njihovi pokušaji bili blokirani. Prema tome, gostujući golman Allan McGregor praktički je bio nezaposlen, iako je United dominirao veći dio dvoboja.

Nažalost, ova utakmica će se najviše pamtiti po vrlo teškoj povredi skočnog zgloba krilnog napadača Manchestera Antonija Valencije, koji je u drugom poluvremenu stradao u duelu s gostujućim braničem Kirkom Broadfootom. Valencia je odmah bio prebačen u bolnicu, vjerovatno sa slomljenom nogom.

Dodajmo da je Alex Ferguson napravio čak 10 izmjena u početnom sastavu u odnosu na onaj koji je u subotu gostovao kod Evertona u Premiershipu i odigrao tek 3-3, iako je vodio s 3-1 na ulasku u sudijsku nadoknadu. U samo četiri dana, navijači Manchester Uniteda tako su popili dvije gorke pilule...

Valencia je, pak, na gostovanju kod turskog Bursaspora, debitanta u Ligi prvaka, iskazala klasu i trijumfirala s 4-0. Tako je Valencia, finalist Lige prvaka 2000. i 2001. godine, na najbolji mogući način započela sezonu, uprkos velikim finansijskim teškoćama zbog kojih je klub na kraju prošle sezone prodao dvojicu udarnih igrača, Davida Villu i Davida Silvu.

No, Valencia je krenula s dvije pobjede u prva dva kola španskog prvenstva, a sada i s uvjerljivim trijumfom u Ligi prvaka. Strijelci protiv Bursaspora bili su Costa u 16., Aduriz u 41., Hernandez u 68. i Soldado u 76. minuti.

Liga prvaka, grupa A, 1. kolo:

Werder – Tottenham 2-2 (Almeida 43, Marin 47 / Pasanen 12 - ag, Crouch 18) Twente – Inter 2-2 (Janssen 20, Milito 30 - ag / Sneijder 13, Eto'o 41)

Liga prvaka, grupa B, 1. kolo:

Lyon – Schalke 1-0 (Bastos 21) Benfica – Hapoel 2-0 (Luisao 21, Cardozo 68)

Liga prvaka, grupa C, 1. kolo:

Bursaspor – Valencia 0-4 (Costa 16, Aduriz 41, Hernandez 68, Soldado 76) Manchester United – Rangers 0-0

Liga prvaka, grupa D, 1. kolo:

Barcelona – Panathinaikos 5-1 (Messi 22, 45, Villa 33, Pedro Rodriguez 78, Alves 90+3 / Govou 20) Kopenhagen – Rubin 1-0 ( N'Doye 87)