Svakodnevno trenira
24

Tvrdnje doktora: Abidal bi mogao ponovno zaigrati

Totalsport
Eric Abidal (Foto: Arhiv/AFP)
Eric Abidal (Foto: Arhiv/AFP)
Francuski nogometaš Eric Abidal (32) mogao bi ponovno zaigrati nogomet na najvišem nivou, tvrdi doktor Juan Carlos Garcia-Valdecasas koji je obavio transplantaciju jetre kod igrača Barcelone.

Podsjetimo, Abidalu je u martu 2011. godine odstranjen tumor na jetri, ali nakon što se vratio na teren pogodili su ga novi problemi, te je u aprilu ove godine morao biti podvrgnut transplantaciji.

Uprkos teškoj operaciji Francuz i dalje svakodnevno trenira i nada se da bi jednog dana ponovno mogao zaigrati za prvu ekipu Barcelone. Tu nadu dodatno je podgrijao doktor Juan Carlos Garcia-Valdecasas, inače predsjednik Međunarodne organizacije za presađivanje jetre (ILTS), koji je rekao da Abidalova karijera još nije gotova.

"Hoće li opet igrati? Ne želim reći da nije moguće. Sve ovisi o njegovom kapacitetu. Normalno je da se prosječan čovjek, nesportista, vrati na posao nakon 3-6 mjeseci, ponekad i godine dana. Abidalu kao sportisti će trebati najmanje toliko jer on podnosi puno veće napore kao profesionalni sportista", rekao je doktor te nastavio.

"Prvih 3-6 mjeseci je ključno. Bitno je da ne bude nikakvih infekcja. Prošao je pravu kalvariju, ali svi su igrači Barcelone bili uz njega sve vrijeme. Plakao sam kada su njegov dres stavili u pokal pobjednika španskog Kupa kralja", zaključio je Juan Carlos Garcia-Valdecasas.