Nogomet
37

Tuzlaci otputovali u Brazil na finalni turnir Neymar Jr's Five: Pazite se, mi dolazimo

Klix.ba
Napadač Barcelone i reprezentacije Brazila Neymar pokrenuo je nedavno vlastiti globalni nogometni turnir "Neymar Jr’s Five".

U proteklom periodu u BiH su odigrane kvalifikacije četiri grada: Mostru, Tuzli, Banjoj Luci i Sarajevu. Nakon završetka kvalifikacija u kojima je učestvovalo 500 igrača iz svih krajeva BiH 22. maja se došlo se do trenutka kada smo saznali ko je najbolji tim iz BiH. Tada je pobjedu u sarajevskom Metalcu odnijela ekipa Hjumanga Danga iz Tuzle. Oni su u konkurenciji 16 ekipa pokazali najviše i zasluženo dotakli vrh.

Ovih dana ekipa koja predstavlja Bosnu i Hercegovinu otputovala je u Brazil u rodni Neymarov grad gdje će se 9. jula nadmetati s ostalim ekipama. BiH će biti jedna od 35 zemalja sa šest kontinenata koja će učestvovati na ovom prestižnom turniru. Finale će se igrati na Instituto Projeto Neymar Jr, koji je osnovao Neymar, a čiji je cilj da ponudi obrazovne i sportske vannastavne aktivnosti socijalno najugroženijoj djeci i porodicama, kako bi se promovisala socijalna inkluzija i ohrabrilo učešće u životu zajednica.

Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić

Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli

Za ekipu Hjumanga Danga nastupaju: Ahmed Vuković, Ahmed Ferhatović, Asmir Mehić, Emir Vejzović, Dino Džamkić i Esnaf Jakubović. Nakon trijumfa predstavnici BiH najavili su kako će dati sve od sebe da BiH dostojanstveno predstave u velikom globalnom finalu.

"Nismo vjerovali da će se ovo desiti, da ćemo izboriti plasman u Brazil. No, pripremali smo se maksimalno i zasluženo smo dotakli vrh. Bilo je teško, bilo je dosta dobrih ekipa. Posebno je bilo neizvjesno u finalu. Ipak, uz malo sreće i znanja uspjeli smo slaviti. Sa ekipom s kojom smo imali okršaj u finalu igrali smo i u grupi. Bilo je 1:1, a u finalu je dvoboj završen rezultatom 0:0 pa smo slavili na penale. Pobjeđivali smo mnoge ekipa i sa pet golova razlike. To potvrđuje naš kvalitet. Uključujući kvalifikacije i finale upisali smo samo jedan poraz", kazao je nakon trijumfa u sarajevskom Metalcu lider Tuzlaka Ahmed Vuković.

Dva Ahmeda, Dino, Esnaf i Emir su većinom studenti Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli. Naglašavaju kako su prošle godine igrali nogometni turnir Univerzitetske lige. Stigli su do finala gdje su poraženi na penale.

"To iskustvo nam je zaista pomoglo. Sudbina je htjela da nam se sreća vrati i da u ovom finalnom dvoboju pobijedimo na penale. Trenirali smo kaznene udarce u pauzama između utakmica. Upravo su nas golovi s penala odveli u Brazil. Dakako, znali smo da možemo odigrati dobro, ali nismo očekivali da ćemo osigurati put na globalno finale. Cilj je bio da se družimo. Na kraju je sve dobro ispalo. Malo je na početku bilo neobično da se naviknemo na sistem igre, ali nakon prvih utakmica i to smo otklonili. Posebno je bilo teško vratiti se nakon primljenog pogotka. No, kada smo se uigrali imali smo neku svoju taktiku i otišli smo do kraja, niko nas nije mogao zaustaviti. Napadali smo od prve minute", kazali su članovi Hjumanga Danga.

Bh. reprezentacija nije uspjela proći grupu u Brazilu, mi hoćemo

Bh. predstavnici imat će priliku da u Brazilu upoznaju zvijezdu Barcelone – Neymara. Kako ističu sretni su zbog toga.

Foto: Sulejman Omerbašić
Foto: Sulejman Omerbašić

"Bit će nam čast upoznati planetarno popularnu zvijezdu", istakli su u jednom tonu.

Ipak, jedan od predstavnika tuzlanske ekipe kroz smijeh je naglasio kako će brazilskog reprezentativca pitati zašto je potpisao ugovor sa pogrešnim klubom. Također, ekipa koja predstavlja našu zemlju uputila je jasne poruku ostalim učesnicima globalnog finala.

"Maksimalno smo se pripremali u periodu nakon finala u Sarajevu. Pazite se, mi dolazimo", poručili su bh. predstavnici.

"Bh. reprezentacija nije uspjela proći grupnu fazu na Mundijalu u Brazilu 2014. godine, a mi hoćemo", naglasili su članovi Hjumanga Dange.

Bez dvojbe, očekuju se izuzetno zanimljive utakmice zbog inovativnih pravila koje je osmislila zvijezda Barcelone i brazilske reprezentacije - Neymar.

Riječ je o malom nogometu 5 na 5, a pravo učešća imaju ekipe sa igračima 16 i 25 godina starosti. Utakmice traju 10 minuta. Kao što je poznato, ekipa koja primi gol ostaje i bez jednog igrača, tako da treba puno trke i tehnike kako bi se ta ekipa rezultatski vratila u igru.

"To je zabavna i brza igra, koja zahtijeva dobru tehniku. Vidimo se u Brazilu", kaže Neymar koji će sve timove učesnike finala ugostiti u rodnom gradu.