O fuziji Slobode i Olimpica
0

Tuzlaci: Gracić je dobrodošao u Tuzlu, ali Sloboda je svetinja

Piše: D. Brkić
Senad Fetahagić
Senad Fetahagić
Mnogo prašine se diglo nakon što je obznanjena ideja o mogućem spajanju tuzlanske Slobode i sarajevskog Olimpica. Klub iz Tuzle je u najtežem položaju u svojoj 93-godišnjoj historiji, a navijači su gladni velikih utakmica i borbe za trofeje.

Mišljenja o eventualnom ujedinjenju Slobode i Olimpica u gradu soli su podijeljena. Niko nema ništa protiv ulaska Nijaza Gracića u rukovodstvo Slobode, ali vjerni navijači upozoravaju kako je Sloboda svetinja i da niko ne može mijenjati dugogodišnju tradiciju.

Legendarni golman Slobode, splitskog Hajduka i AZ Alkmara, Rizah Mešković, kaže kako se ne bi usudio davati preciznije izjave u pogledu najavljenog ujedinjenja jer ne zna pojedinosti eventualnog ujedinjenja klubova.

"Mogu samo reći da je svaka ideja koja Slobodu 'izvlači' iz sadašnje situacije dobrodošla", kaže Rizah Mešković.

Najvjerniji navijači, popularne Fukare, još uvijek nisu zauzeli stav. Tokom vikenda će bit održan sastanak.

"Niko ne smije dirati u tradiciju Slobode. Sloboda je bila i ostala brend sjeveroistočne Bosne, postojimo od 1919. godine i nećemo dozvoliti da se klub ugasi", stav je nekoliko navijača s kojima smo razgovarali.

Najbolji rukometaš Tuzle svih vremena i prvi selektor reprezentacije BiH Senad Fetahagić kaže kako je vijest o spajanju ovih dvaju klubova pročitao u štampi.

"Iako fudbal ne pratim toliko, nije mi mogla promaći takva vijest. Slobodi treba strateški partner, jer kako vidim, sami, odnosno sa sadašnjim rukovodstvom, nikada se nećemo vratiti u društvo najboljih", kaže Fetahagić.

Samir Jogunčić
Samir Jogunčić
Ljubimac Slobodinih navijača Samir Jogunčić, kojeg je rukovodstvo Slobode nakon povrede i operacije zaboravilo, kaže kako nije pretjerano oduševljen idejom o spajanju klubova.

"Sloboda se mora sačuvati. Klub treba ići naprijed, ali se tradicija ne smije dirati. Ne znam kakav je i da li uopšte postoji dogovor. Ne znam hoće li ikada poslije, ako dođe do ujedinjenja, Sloboda biti to što je meni i svim Tuzlacima oduvijek bila", kaže Jogunčić.

Poznati glumac i voditelj Hazim Mujčinović smatra kako je ideja odlična.

"Kakav god ishod bio, smatram kako je fuzija odličan marketinški posao koji će donijeti mnogo dobrog igračima i navijačima. Sloboda je predugo u, da slikovito kažem, rupi u koju se ubacuje sve i svašta. Sloboda treba novu snagu kako bi se riješila dugova. Bilo bi odlično Slobodine Vukove gledati širom BiH i Evrope", kaže Mujčinović.

U rukovodstvu Slobode još nisu zauzeli stav. Predsjednik UO Mersed Kovačević kaže kako nije razgovarao sa Nijazom Gracićem.

"Bio sam s načelnikom Jasminom Imamovićem, razgovarali smo dva sata, ali on mi nije rekao da je u općinu stigla bilo kakva ponuda. Ne bježimo od razgovora, ali moramo vidjeti kakvi su uslovi", kaže Kovačević.