Nogomet
211

Tuzla: "Tušanjsko ruho“ spremno za Zmajeve

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Po prvi put fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će prijateljsku utakmicu na stadionu Tušanj u Tuzli. Protivnik je reprezentacija Lihtenštajna, a utakmica počinje u 17 sati.

Podsjećanja radi u stvaranju reprezentacije BiH učestvovali su fudbaleri i sportski radnici iz Tuzle. Rahmetli Mustafa Hukić – Huka, jedan od najboljih sportista kojeg je Tuzla ikada imala, bio je prvi trener reprezentacije BiH u stručnom štabu selektora Fuada Muzorovića. Trener golmana bio je Jasmin Divanefendić, a fiziotarapeut Samid Sabitović. Za reprezentaciju BiH, kao nekadašnji igrači Slobode, igrali su Adnan Osmanhodžić, Vedin Musić, Mirsad Dedić, Omer Joldić, Enes Mešanović, Said Husejnović...

Inače, posljednjih dana vode se intenzivne pripreme na stadionu Tušanj kako bi se za Tuzlake historijska utakmica organizovala besprijekorno. Ugrađen je savremeni sistem za zalivanje travnjaka, ali ujedno on je donio i najveće glavobolje jer busenje nakon radova nije "leglo“ najbolje. Posljednje informacije govore kako je i taj problem gotovo otklonjen i da će tušanjski travnjak biti u potpuno novom ruhu.

Na istočnom dijelu stadiona, koji je zatvoren od 2004. godine, postavljena je montažna tribina sa 350 sjedalica, a na utakmici BiH i Lihtenštajna to će biti svečana loža.

Zanimljivo ulaznice za zapadnu tribinu, koja nije natkrivena, koštale su 20 KM, dok su ulaznice za sjevernu tribinu, koja je natkrivena, koštale 15 KM. Uređene su svlačionice i drugi infrastrukturni objekti, a na Tušnju će do utakmice biti postavljen i elektronski semafor. Nije poznato da li će i nakon utakmice reprezentacije semafor ostati na stadionu Tušanj.

Reprezentacija BiH u Tuzlu treba da stigne u srijedu oko podneva, a planiran je trening otvorenog tipa u 17 sati. U četvrtak će bez sumnje stadion Tušanj biti dupke pun, a očekuje se posjeta od oko 10.000 gledalaca.