Nogomet
30

Tuži FIFA-u zbog lošeg suđenja na SP, potražuje milijardu dolara

Klix.ba
Aurelio Jimenez Callejas
Aurelio Jimenez Callejas
Novinar i advokat Aurelio Jimenez Callejas je tužio krovnu svjetsku nogmetnu organizaciju FIFA-u zbog lošeg suđenja u polufinalu Svjetskog prvenstva u Brazilu, u kojem je Brazil pobijedio Kolumbiju rezultatom 2:1.

Callejas potražuje odštetu u visini od 1,3 milijarde dolara, a ona se odnosi na FIFA-u, španskog sudiju Velasca Carballa i predsjednika Nogometnog saveza Kolumbije, Luisa Bedoyu, objavio je kolumbijski El Tiempo.

Carballo je 4. jula poništio gol kolumbijskog nogometaša Marija Yepesa i dosudio ofsajd, a ta odluka je šokirala kako nogometaše, tako i igrače i navijače. Brazil je pobijedio 2:1 i eliminisao Kolumbiju.

U tužbi se navodi da je suđenje bilo nemarno, kao i da se sudija Carballo ponašao nedolično na utakmici Brazil - Columbia. Osim toga, advokat je optužio predsjednika FIFA-e Josepha Blattera da odobrava ovakvo "užasno" suđenje. Naveo je da je sudija kriv zbog poništavanja regularnog pogotka, koji je postigao Mario Yepes, kao i da je neopravdano pokazao žuti karton kolumbijskom reprezentativcu Jamesu Rodriguezu.

Bedoyju je otužio da je prikrivao zavjeru.

Advokat je naveo suđenje kritikovali i potržali tužbu i poznati poput Pelea, Diega Armanda Maradone, bivšeg španskog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera i predsjednika Juana Manuela Santosa.

Kao svjedoci su pozvani Mario Alberto Yepes, James Rodriguez, David Ospina i Pele, a kao dokaz će biti prikazani i detalji sa utakmice Kolubije i Brazila.

U tužbi se navodi da je FIFA postala poslovna organizacija koja funkcioniše kao diktatura.